Tekniq: Boligejerne har brug for en økonomisk gulerod
Skal de danske boligejere fortsætte med at energieffektivisere deres huse, er der brug for en økonomisk gulerod. Derfor opfordrer Tekniq partierne til at finde på andre alternativer, hvis de fastholder at stoppe ordningen ved årets udgang.
Et af sommerens få varme emner er boligjobordningen, som efter planen stopper ved årsskiftet.
Uenighederne går blandt andet på, om ordningen forebygger sort arbejde, om Skat fører tilstrækkelig kontrol af danskernes indberetninger, og om der er nok danskere, der i det hele taget gør brug af ordningen.
Partier bør kigge på erfaringer med boligjobordningen
Derfor opfordrer brancheorganisationen Tekniq de danske partier til at slå koldt vand i blodet og kigge nøje på de erfaringer, boligjobordningen har ført med sig i de seks år, den har eksisteret:
”Ordningen har uden tvivl betydet, at flere private boliger er blevet energirenoveret. Grøn tankegang kommer ikke af sig selv, og slet ikke hvis valget står mellem et funklende nyt køkken og en halvt skjult varmepumpe”, siger Tina Voldby, der er underdirektør i Tekniq.
Læs også: Håndværksrådet: Håndværkerfradraget bør udvides
Siden ordningen trådte i kraft tilbage i 2011, har tre millioner danskere benyttet sig af denne og indberettet udgifter for mere end 28 milliarder kroner. Heraf er der blevet givet 8,8 milliarder kroner i fradrag frem til udgangen af 2016:
”Danskerne har taget ordningen til sig, og den har vist sig at være effektiv. Ligesom det har været nødvendigt at give støtte til vedvarende energi, er der brug for en økonomisk gulerod, hvis de private boligejere fortsat skal energieffektivisere deres huse”, siger Tina Voldby.
Potentiale i fremtidig energirenovering
I dag står de danske bygninger for cirka 40 procent af det samlede energiforbrug i Danmark, hvoraf de fleste af disse er bygget før 1980.
Derfor ser Tina Voldby et potentiale i at nedbringe energiforbruget ved at energirenovere.
Samtidig påpeger hun nødvendigheden i energirenovering, hvis ellers Danmark skal kunne opfylde sin andel af det europæiske klimamål frem mod 2030.
Læs også: Håndværksrådet: Boligjobordningen sikrer os mod sort arbejde
Flere boligejere kan benytte sig af sort arbejde
En anden fordel ved boligjobordningen er, ifølge Tina Voldby, at den har været med til at reducere sort arbejde.
Derfor kan hun godt frygte, at man ved at lukke ned for boligjobordningen også ser flere boligejere, der benytter sig af arbejde ”uden regning”:
”For boligejerne er økonomien meget forståeligt den altoverskyggende faktor. Det er uanset, om det drejer sig om energirenovering eller andre større investeringer i hjemmet. Vi kan godt frygte, at det igen bliver mere attraktivt at skyde en økonomisk genvej og køre ’uden regning’, hvis de økonomiske støttemuligheder helt forsvinder”.
Læs også: Skat udbetaler håndværkerfradrag uden at føre systematisk kontrol
I den forbindelse opfordrer Tina Voldby partierne til at finde på en anden løsning, hvis man vil lukke ned for boligjobordningen:
”Det afgørende er, at boligejerne også i fremtiden har et økonomisk incitament til at bidrage til den grønne omstilling”.
- EL