Tekniq og Dansk El-Forbund opfordrer til nyt AMU-system
Vil man sikre, at medarbejdere og virksomheder løbende opnår faglige og tekniske kompetencer, kræver det en gennemgribende renovering af AMU-systemet, mener Dansk El-Forbund og Tekniq.
Står det til Dansk El-Forbund og brancheorganisationen Tekniq, bør arbejdsmarkedsuddannelsessystemet (AMU) få en gennemgribende renovering.
Som et led i de kommende trepartsforhandlinger offentliggjorde voksen- og efteruddannelses-ekspertgruppen (VEU) tirsdag en række anbefalinger, der skal hjælpe med at justere det nuværende system – og det er tiltrængt, mener Tekniq og Dansk El-Forbund.
Ifølge dem har Danmark nemlig mere end nogensinde brug for videre- og efteruddannelse:
”Der er brug for, at finansieringen styrkes, så AMU-udbuddet bliver bedre, mere troværdigt og præget af større kvalitet”, siger Jørgen Juul Rasmussen, der er formand for Dansk El-Forbund.
Det kan Niels Jørgen Hansen, der er adm. direktør i Tekniq, nikke genkendende til:
”Tilliden til AMU skal genoprettes, så det igen bliver stedet, hvor virksomheder og medarbejdere kan sikre sig den nødvendige løbende opdatering af de faglige og tekniske kompetencer”, siger han.
Læs også: Flere installatører siger nej til AMU-kurser
Reducering af AMU-kurser er en dårlig idé
De to organisationer er heller ikke overbeviste om, at VEU-ekspertgruppens anbefaling af en kraftig reducering af antallet af AMU-kurser er en god idé.
Ifølge dem er der en risiko for, at medarbejdere og virksomheder kan komme til at betale dobbelt, hvis de først skal studere AMU-kurser, som ikke leverer varen, og så dernæst læse videre hos private udbydere, der leverer de målrettede tekniske kurser.
Samtidig kan det have konsekvenser for fagligheden, hvis en reducering af AMU-systemet betyder nedskæringer i de teknisk faglige kurser, da de, ifølge Tekniq og Dansk El-Forbund, er nødvendige for, at faglærte kan følge med i den teknologiske udvikling.
Nødvendigt med øget fokus på udbud af uddannelser
Tekniq og Dansk El-Forbund understreger samtidig, at det er nødvendigt med et øget fokus på erhvervsakademiernes udbud af tekniske efteruddannelser.
Det gælder både som akademiuddannelser og som enkeltstående kurser, der giver afgørende muligheder for videreuddannelse for faglærte – herunder elektrikerne.
Læs også: Tekniq: Fremgang i installationsbranchen
Med de nye overenskomster fra foråret har Tekniq og Dansk El-Forbund afsat fire millioner kroner til at løfte ufaglærte til faglærte inden for el-branchen og 11 millioner kroner til elektrikere, der uddanner sig på et akademisk niveau.
- EL