Tekniq og Dansk El-Forbund opfordrer til nyt AMU-system

Vil man sikre, at medarbejdere og virksomheder løbende opnår faglige og tekniske kompetencer, kræver det en gennemgribende renovering af AMU-systemet, mener Dansk El-Forbund og Tekniq.

Ifølge Tekniq og Dansk El-Forbund er det en dårlig idé at reducere AMU-kurser. I steder bør hele AMU-systemet renoveres, så det kan blive bedre, mere troværdigt og præget at større kvalitet. Arkivfoto..

Står det til Dansk El-Forbund og brancheorganisationen Tekniq, bør arbejdsmarkedsuddannelsessystemet (AMU) få en gennemgribende renovering.

Som et led i de kommende trepartsforhandlinger offentliggjorde voksen- og efteruddannelses-ekspertgruppen (VEU) tirsdag en række anbefalinger, der skal hjælpe med at justere det nuværende system – og det er tiltrængt, mener Tekniq og Dansk El-Forbund.

Ifølge dem har Danmark nemlig mere end nogensinde brug for videre- og efteruddannelse:

”Der er brug for, at finansieringen styrkes, så AMU-udbuddet bliver bedre, mere troværdigt og præget af større kvalitet”, siger Jørgen Juul Rasmussen, der er formand for Dansk El-Forbund.

Det kan Niels Jørgen Hansen, der er adm. direktør i Tekniq, nikke genkendende til:

”Tilliden til AMU skal genoprettes, så det igen bliver stedet, hvor virksomheder og medarbejdere kan sikre sig den nødvendige løbende opdatering af de faglige og tekniske kompetencer”, siger han.

Læs også: Flere installatører siger nej til AMU-kurser

Reducering af AMU-kurser er en dårlig idé
De to organisationer er heller ikke overbeviste om, at VEU-ekspertgruppens anbefaling af en kraftig reducering af antallet af AMU-kurser er en god idé.

Ifølge dem er der en risiko for, at medarbejdere og virksomheder kan komme til at betale dobbelt, hvis de først skal studere AMU-kurser, som ikke leverer varen, og så dernæst læse videre hos private udbydere, der leverer de målrettede tekniske kurser.

Samtidig kan det have konsekvenser for fagligheden, hvis en reducering af AMU-systemet betyder nedskæringer i de teknisk faglige kurser, da de, ifølge Tekniq og Dansk El-Forbund, er nødvendige for, at faglærte kan følge med i den teknologiske udvikling.

Nødvendigt med øget fokus på udbud af uddannelser
Tekniq og Dansk El-Forbund understreger samtidig, at det er nødvendigt med et øget fokus på erhvervsakademiernes udbud af tekniske efteruddannelser.

Det gælder både som akademiuddannelser og som enkeltstående kurser, der giver afgørende muligheder for videreuddannelse for faglærte – herunder elektrikerne.

Læs også: Tekniq: Fremgang i installationsbranchen

Med de nye overenskomster fra foråret har Tekniq og Dansk El-Forbund afsat fire millioner kroner til at løfte ufaglærte til faglærte inden for el-branchen og 11 millioner kroner til elektrikere, der uddanner sig på et akademisk niveau.

- EL

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup