Overskydende varme fra industrien har potentiale til at opvarme mindst 85.000 husstande, viser undersøgelse fra DTU. Men afgifter spænder ben.
Med få investeringer i rør og varmevekslere vil spildvarme fra industrien kunne udnyttes i langt højere grad, viser undersøgelse foretaget af DTU-forskere. Arkivfoto.
Dansk Fjernvarme har længe kritiseret de afgifter og processer, der gør det mere fordelagtigt at sende overskudsvarme ud til fuglene end at sende det videre til det lokale fjernvarmeselskab.
Nu har DTU-forskere konkretiseret Danmarks potentiale for at udnytte industriens overskydende varme i en undersøgelse, der snart vil blive præsenteret i en videnskabelig artikel.
Med få investeringer, skriver Ingeniøren, kan danske virksomheder nemlig levere cirka 4.900.000 GJ varme til forbrugerne det svarer til forsyningen af mere end 85.000 standardhuse. På landsplan betyder det, at 5,1 procent af fjernvarmeforbruget kan dækkes af spildvarme fra industrien. I dag udnyttes kun spildvarme nok til at dække 2,9 procent.
Vi har identificeret flere steder, hvor det er nemt at udnytte den overskydende varme. Det er gratis varme, som med få investeringer i rør og varmevekslere vil kunne erstatte kul og olie nogle steder, siger Stefan Petrovic, postdoc ved DTU Management Engineering og medforfatter på den kommende artikel, til Ingeniøren.
Læs også: Fremtiden byder på hybridvarmepumper
I analysen har forskerne kun medregnet de virksomheder, der bruger energi til overopvarmning, fordampning og andre tekniske processer, samt virksomheder, der kan levere varme, som kan udnyttes direkte eller ved brug af varmepumper.
Samtidig har virksomhederne skulle ligge inden for en bestemt rækkevidde fra et fjernvarmeselskab, hvilket generelt gør det lettere for virksomheder beliggende i større byer med meget industri at udnytte spildvarmen.
Kriterierne har betydet, at 2.500 virksomheder fra 22 forskellige sektorer har spillet en rolle i kortlægningen.
Læs også: Flere vil have grøn fjernkøling
Hvis man kiggede på den samlede danske industri og inkluderede spildvarmen fra ventilations- og køleprocesser, ville potentialet med alt sandsynlighed være væsentligt større, anslår forskerne.
Samme vurdering kom tænketanken Grøn Energi med i slutningen af sidste år. Her blev potentialet estimeret til at være fire gange så stort som det reelle tal på 2,9.
-CHM
Branchen

Faaborg-VVS’er går konkurs
Et underskud på en halv million kroner i 2016 og en negativ egenkapital på 189.000 betyder, at VVS-virksomheden Chr. Fentz & Søn er gået konkurs.
Energi

OK klar til at udbrede varmepumper til virksomheder
OK har fået del i Energistyrelsens grønne støtteordning, og den skal bruges på at sætte gang i udbredelsen af varmepumper til virksomheder.
Byggeri

Minister: Mange fordele ved offentligt-privat samarbejde i byggeri
Der er mange fordele, når offentlige og private aktører arbejder sammen om et byggeri. Det sagde erhvervsministeren, da han besøgte Caverion på Kalvebod Brygge.
Energi

EnergyLab fremviser fremtidens bæredygtige løsninger
Energilaboratoriet i Nordhavn åbnede i denne uge et showroom, hvor fremtidens CO2-neutrale løsninger bliver vist frem.
Indeklima

Supersygehus forsinket grundet fejldesignet ventilation
Det Nye Universitetshospital i Skejby bliver yderligere forsinket, da 40 operationsstuer skal bygges om på grund af fejldesignet ventilation.
Branchen

Energinet skal have ny direktør
Peder Ø. Andreasen fratræder som direktør for Energinet i starten af 2018. Profilen på hans afløser, der skal findes i løbet af de næste par måneder, er en erfaren leder, der forstår at understøtte selskabets aktiviteter.