Virksomheders overskydende varme går til spilde
Overskydende varme fra industrien har potentiale til at opvarme mindst 85.000 husstande, viser undersøgelse fra DTU. Men afgifter spænder ben.
Dansk Fjernvarme har længe kritiseret de afgifter og processer, der gør det mere fordelagtigt at sende overskudsvarme ud til fuglene end at sende det videre til det lokale fjernvarmeselskab.
Nu har DTU-forskere konkretiseret Danmarks potentiale for at udnytte industriens overskydende varme i en undersøgelse, der snart vil blive præsenteret i en videnskabelig artikel.
Med få investeringer, skriver Ingeniøren, kan danske virksomheder nemlig levere cirka 4.900.000 GJ varme til forbrugerne det svarer til forsyningen af mere end 85.000 standardhuse. På landsplan betyder det, at 5,1 procent af fjernvarmeforbruget kan dækkes af spildvarme fra industrien. I dag udnyttes kun spildvarme nok til at dække 2,9 procent.
Vi har identificeret flere steder, hvor det er nemt at udnytte den overskydende varme. Det er gratis varme, som med få investeringer i rør og varmevekslere vil kunne erstatte kul og olie nogle steder, siger Stefan Petrovic, postdoc ved DTU Management Engineering og medforfatter på den kommende artikel, til Ingeniøren.
Læs også: Fremtiden byder på hybridvarmepumper
I analysen har forskerne kun medregnet de virksomheder, der bruger energi til overopvarmning, fordampning og andre tekniske processer, samt virksomheder, der kan levere varme, som kan udnyttes direkte eller ved brug af varmepumper.
Samtidig har virksomhederne skulle ligge inden for en bestemt rækkevidde fra et fjernvarmeselskab, hvilket generelt gør det lettere for virksomheder beliggende i større byer med meget industri at udnytte spildvarmen.
Kriterierne har betydet, at 2.500 virksomheder fra 22 forskellige sektorer har spillet en rolle i kortlægningen.
Læs også: Flere vil have grøn fjernkøling
Hvis man kiggede på den samlede danske industri og inkluderede spildvarmen fra ventilations- og køleprocesser, ville potentialet med alt sandsynlighed være væsentligt større, anslår forskerne.
Samme vurdering kom tænketanken Grøn Energi med i slutningen af sidste år. Her blev potentialet estimeret til at være fire gange så stort som det reelle tal på 2,9.
-CHM