TEKNIQ Arbejdsgiverne bakker op om den kritik, en række erhvervsskoleelever har rejst af forholdene på mange erhvervsskoler. Manglende investeringer i både fysiske rammer og undervisningskompetencer gør det svært at tiltrække flere unge til uddannelserne.
Tina Voldby peger på, at det generelle billede af erhvervsskolerne som nedslidte og pressede gør det svært at tiltrække flere unge til uddannelserne. Foto: Arkivfoto
Det kniber gevaldigt med undervisningsforholdene på mange erhvervsskoler. Det er i dag blevet understreget af en lang række erhvervsskoleelever. Og hos landets tredjestørste arbejdsgiver- og brancheorganisation, TEKNIQ Arbejdsgiverne, genkender man kritikken.
”Det er resultatet af mange års gradvis økonomisk udsultning af erhvervsskolerne, som kommer til udtryk. Vi har længe efterlyst større investeringer i både de fysiske rammer, udstyr og lærernes kompetencer – ikke mindst på det digitale område. Men hidtil har det desværre været småt med konkrete og markante tiltag,” siger Tina Voldby, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Hun peger på, at det generelle billede af erhvervsskolerne som nedslidte og pressede gør det svært at tiltrække flere unge til uddannelserne.
LÆS OGSÅ: Månedens udfordring: Installatører kan bidrage kæmpestort til energioptimering
Antallet af afgangselever er faldet
”I 2021 var der 19,9 procent af folkeskolens afgangselever, som søgte ind på en erhvervsuddannelse. Og denne andel er faldet siden 2000. Det til trods for, at vi har haft et erklæret mål om, at tallet i 2020 skulle være på 25 procent – og 30 procent i 2025,” siger Tina Voldby og uddyber:
”Derfor er det også katastrofalt, at vi nu igen skal høre historier om skoler, hvor der eksempelvis er mangel på udstyr, eller at det regner ind, mens eleverne forsøger at forberede sig på deres fremtidige rolle i spidsen for den teknologiske og grønne udvikling.”
Hun opfordrer samtidig til, at man fra politisk side også arbejder for at klæde både skoler og undervisere på til en mere digital virkelighed.
LÆS OGSÅ: Forbrugerne ønsker en plast-fri fremtid
”Der er brug for investering i teknisk/faglig opkvalificering af faglærerne, i ny teknologi og udstyr samt på nogen skoler modernisering af lokaler. Derfor kære politikere: Lyt nu til de unge og lad os få erhvervsuddannelser i verdensklasse,” siger Tina Voldby.
-AKJ
Sanitet

8 tendenser præger sanitetsområdet anno 2022
Gode toiletter, håndvaske og badeværelser er standard i Danmark. Men der er ikke meget standard over udviklingen af området og produkter, hvor der sker mange ting. En grossist og en producent fremhæver her otte tendenser, som vil præge sanitetsområdet i 2022 og frem.
Sanitet

Tre gode råd til sanitetsinstallatøren
En erfaren sanitetsmand fremhæver tre anbefalinger til installatøren, der skal montere badeværelse: Tænk langsigtet, tænk hygiejne i alle dimensioner og rådgiv kunden bredt om muligheder.
Energi

Danmarks forbrug af naturgas er på laveste niveau siden 1990
Over de seneste 30 år har Danmark årligt brugt mellem 81 og 205 petajoule naturgas. Forbruget er ikke begrænset til en særlig branche, og husholdningerne stod i 2020 for en fjerdedel af forbruget. Det er ikke muligt at opgøre Danmarks import af naturgas fra Rusland, men i 2020 kom 41 procent af EU’s samlede import af naturgas fra Rusland. Det skriver Henrik Molsted Wanscher fra Danmarks Statistik.
Arbejdsredskaber

Producent- og importpriser for varer stiger fortsat
Stigningen i importprisindekset er 0,5 procentpoint større end i sidste måned, hvor indekset på årsbasis steg med 21,6 procentpoint. For importprisindekset er det tredje måned i streg med den største årsstigning i indeksets historie. Indeksene er beregnet siden 2005. Det skriver Danmarks Statistik i ny undersøgelse.
Energi

Stor stigning i energiforbrug i 2021
I 2021 steg energiforbruget for den danske økonomi med 8,1 procentpoint. Det er den største stigning i energiforbruget siden 2006. Stigningen skal ses i lyset af det store fald i 2020, relateret til COVID-19, og et større varmebehov end de foregående år. Husholdningernes energiforbrug steg med 4,8 procentpoint og oversteg dermed forbruget i 2019 med 0,6 procentpoint, oplyser Danmarks Statistik.
Energi

Signify leverer CO2-neutral drift for andet år i træk
Klimadagsordnen fylder på agendaen på tværs af brancher og industrier. Det gælder også lysindustrien, og nu er Signify, det tidligere Philips Lighting, klar med sin første klimahandlingsrapport nogensinde.