12.02.2019  |  EL  |  Branchen

Ændring i momsafregning koster solcelleejere dyrt

Afregning af moms på solceller bliver ændret fra at være årlig til løbende. Det er et klart brud på en bred politisk aftale, mener foreningen Danske Energiforbrugere, der har samlet 1.300 solcelleejere til en stævning af Energiministeriet.

Energinet har varslet en ændring i momsafregningen på solceller, der koster landets 85.000 solcelleejere dyrt.

I stedet for at afregne moms en gang om året skal solcelleejerne nu afregne moms løbende, og den ændring kan tilsammen betyde et tab mellem 17 og 42,5 millioner kroner årligt. Det fik allerede i efteråret Danske Energiforbrugere til at stævne Energiministeriet. Før jul var 200 solcelleejere med i stævningen. Nu er der over 1.300, og hver dag kommer flere til.

Læs også: DTU-professor: Politikerne bør skabe bedre vilkår for solceller

Det skriver avisen Danmark.

Ifølge Danske Energiforbrugere er der således tale om et klart brud på den brede politiske aftale, et flertal af Folketingets partier indgik i 2012, som skulle bremse den massive udbygning af private solceller, men samtidig lovede uændrede vilkår i en overgangsperiode på 20 år til de husstande, der allerede havde investeret i solceller.

For solcelleejerne betyder ændringen, at de om vinteren ikke længere kan bruge gratis af den strøm, deres solcelleanlæg har produceret om sommeren. I stedet skal de sælge den overskydende strøm fra deres anlæg om sommeren til spotpris og købe den om vinteren til markedspris.

"Folk gider ikke blive taget i røven længere, de gider ikke blive fuppet. Det svarer til at gå ned og købe en Mercedes, og når man så kommer og henter den, får man en Skoda”, siger næstformand i Danske Energiforbrugere Boe Carslund-Sørensen til avisen Danmark, hvortil han samtidig giver udtryk for sin bekymring over, at flexafregningen risikerer at sætte den grønne omstilling i stå:

"Næste gang staten kommer og vil have borgerne med til at lave grøn omstilling, er der 85.000 husstande, der siger: I kan rende os. Vi har prøvet det en gang, og vi kan ikke stole på det, I lover”, siger han.

Afviser løftebrud
Den udlægning er energiminister Lars Christian Lilleholt (V) stærkt uenig i. Han mener ikke, politikerne løber fra aftalen fra 2012.

"Når nogle siger løftebrud, kan jeg afvise det. Det, vi lovede tilbage i tiden, var, at elafgiften og PSO skulle årsafregnes. Spørgsmålet om momsen er blevet afgjort af Landsskatteretten, som klart og tydeligt siger, at når man trækker el på nettet, skal der momsafregnes ligesom ved alle andre forbrugere”, siger han til avisen Danmark.

Læs også: Energistyrelsen overtager solceller og husstandsvindmøller fra Energinet

Statens advokat, Kammeradvokaten, afviser også, at der skulle være noget at komme efter i en eventuel retssag. Alligevel mener solcelleejernes advokat, Printz Advokatfirma, at solcelleejerne har en god sag.

- JMA

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere