”Boss Ladies”-projekt skal få piger ind på erhvervsuddannelserne
Erhvervsskolerne prøver at imødekomme installationsbranchens fremtidige mangel på arbejdskraft ved at appellere til de unge piger.
I et nyt forsøg på at lokke flere unge til erhvervsuddannelserne er branchen gået sammen om projektet, ”Boss Ladies”, der skal vække interessen blandt unge piger.
Læs også: Flere unge vælger erhvervsuddannelser
”Boss Ladies” tager derfor land og rige rundt for at besøge folkeskoler. Femte februar var det fire syvende- og ottendeklasser på Susåskolen i Næstved, der fik besøg. Her fik eleverne indsigt i branchen, dens muligheder og hvordan det er er at være lærling.
”Det nytter ikke noget, at vi afskriver halvdelen af Danmarks befolkning som potentiel faglært arbejdskraft. Men skal vi have flere piger til at vælge en erhvervsuddannelse og dermed få en spændende og udfordrende karriere, er det afgørende, at alle, både forældre, skolelærere, ungdomsvejledere og især de unge selv, dropper fordommene. Det håber vi, at "Boss Ladies" kan være med til at sørge for”, siger Tina Voldby, underdirektør i Tekniq.
Skævvridning i kønsfordelingen
Der hersker stadig en del fordomme om, at installationsbranchen er for drenge, men det vil projektet gerne til livs.
Det er nemlig omkring 40 kvinder fra erhvervsuddannelserne, der tager rundt til folkeskolerne og deler ud af deres erfaringer. Ved besøget på Susåskolen var bl.a. Tanne Hyllestad, der er i lære som VVS-energispecialist, med:
”Jeg synes, det er vigtigt at vise, at der er kvinder i håndværksbranchen, og at vi har brug for flere af dem. Min far er VVS’er, og jeg har været med ham ude og arbejde i ferier og weekender, hvor jeg fandt ud af, at det var lige præcis det, jeg ledte efter. Den viden vil jeg gerne give videre til eleverne her," fortalte hun.
Den generelle holdning blandt piger på Susåskolen er, at selvom de tidligere har tænkt på håndværkerfaget som en karrieremulighed, så er de komme lidt væk fra det igen.
”Jeg kunne godt lide at bygge og have sløjd i skolen, men jeg er kommet lidt fra det. Til gengæld har det været interessant i dag at høre om det at være håndværker fra en kvindes perspektiv. Der er nok mange, som tænker, at det nok er meget mandeagtigt, men vi har nok fået øjnene lidt mere op for, at det er for både mænd og kvinder”, siger Astrid Marland, der er 14 år gammel og går i 8.A på Susåskolen.
Læs også: Region Sjællands bedste VVS-elev er kåret
”Boss Ladies”-projektet er støtte af Nordea-fonden, Grundejernes Investeringsfond og Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond og administreres af Divérs, med blandt andet Dansk Byggeri, Tekniq og Dansk El-forbund som samarbejdspartnere.
- SDN