10.07.2019  |  EL  |  Belysning

21.000 gadelamper i Randers har fået LED-belysning

Randers Kommunes omfattende udskiftning af gadelamper til LED-belysning skal både spare på strømmen, kommunen omkostninger til driftsopgaver og CO2-udledningen.

Siden 2012 har Randers Kommune gennemført en omfattende renovering af gadebelysningen, hvor 21.000 gadelamper nu er blevet skiftet til mere miljøvenlig LED-belysning.

Det skriver Randersidag.dk.

Læs også: Middelfart satser på klimavenlige gadelamper

Onsdag den 12. juni blev den sidste gadelampe skiftet ved Det Gamle Rådhus i Randers, og ifølge projektleder i Veje og Trafik i Randers Kommune, Martin Højholdt, kommer den nye belysning til at give kommunen en besparelse på otte millioner kroner om året.

"De seneste års udvikling af LED-teknologi har gjort det attraktivt at skifte de gamle kviksølvgadelamper ud med LED-lys”, siger Martin Højholdt til Randersidag.dk og fortsætter:

”De nye lamper bruger mindre strøm og er derfor bedre for både miljøet og for kommunens pengepung. I 2012 kostede gadebelysningen 11,5 millioner kroner, og vi forventer, at udgifterne bliver blot 3,5 millioner kroner i 2019. Det vil sige en besparelse på 8 millioner kroner årligt".

Mindre omkostninger til drift
Ud over besparelser på strøm sparer kommunen omkostninger til driftsopgaver, da LED-lysene er mere stabile og kræver mindre vedligeholdelse. De energivenlige gadelamper bidrager desuden også til, at kommunen opnår syv procent af sine klimamål ved at spare kommunen for 336.000 tons CO2 om året frem mod 2030.

LED-lamperne har også indflydelse på trafiksikkerheden om natten.

"Før i tiden var hver anden gadelampe slukket om natten, hvilket medførte mørke pletter. Nu er alle lamper tændt hele natten, hvilket medfører en mere jævn belysning og mere trafiksikkerhed", siger Martin Højholdt til Randersidag.dk.

Læs også: Bornholm udskifter 8.500 gadelamper

Renovationen af gadebelysningen blev gennemført, efter at et EU-direktiv forbød anvendelse af kviksølvlyskilder. Der blev bevilliget 126 millioner til indsatsen.

- JMA

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere