Middelfart satser på klimavenlige gadelamper
Middelfart Kommunes nye gadelamper har solceller og batteri, og derfor sparer de også kommunen for en masse CO2-udledning.
Når der fremover skal sættes nye gadelamper op i Middelfart bliver det klimavenlige gadelamper med solceller og batteri, som ikke kun skal spare kommunen for penge til gadebelysning, men også klimaet for CO2.
Læs også: Landsby mørklagt i to uger efter renovation af gadebelysningen
Det skriver TV2/Fyn på sin hjemmeside.
Allerede for tre måneder siden blev der som led i et testforsøg sat otte af disse grønne gadelamper op. De har nu bestået testen, og ifølge Middelfarts borgmester, Johannes Lundsfryd Jensen (S), er opsætning af denne type gadelampe en klar investering i fremtiden.
”Det betyder, at vi kommer til at bruge mindre CO2. Både i forhold til at producere lampen, men også i forhold til det daglige forbrug. Der er ingen tvivl om, at det er en god økonomisk fidus - i hvert fald på længere sigt”, siger borgmesteren til TV2/Fyn.
Udviklet over de seneste tre år
De nye gadelamper er udviklet af to lokale erhvervsfolk Jan Jacobsen og Ole Bo Lybæk Larsen i samarbejde med Middelfart Kommune gennem de sidste tre år.
Når det bliver aften og mørket sænker sig, tændes lamperne af sig selv, og man behøver ikke frygte, at der ikke er nok sollys til at lade lampens batteri op.
”Det unikke ved den her lampe er, at vi arbejder med en teknologi, som giver en tre gange så effektiv gadelampe. Det betyder, at vi på et relativt lille areal, nemlig på toppen af lampen, har nok plads til på én dags opladning at præstere ni dages gadebelysning”, siger Jan Jacobsen til TV 2/Fyn.
Læs også: Færdigt arbejde: 29.000 gadelamper har fået LED-pærer i Aarhus
En traditionel gadelampe, som får strøm fra el-værket, udleder 50 kilo CO2 om året, mens Middelfarts nye gadelamper udleder 0 kilo CO2 om året. Det betyder, at en kommune med 1.000 grønne gadelamper vil kunne spare 50 tons på CO2-regnskabet årligt.
- JMA