3 tips til belysning og bedre søvn

Lys og farvetemperatur kan gøre en stor forskel, når det gælder om at skabe et godt og afslappet sovemiljø. Nye smarte led-lyspaneler åbner op for mange muligheder for at indstille lyset, så det passer perfekt til os alle.

Med smart-home-belysningens mange muligheder for selv at styre og indstille lyset, som er til rådighed i dag, kan vi gradvist tænde for lyset om morgenen og at få alle de gavnlige effekter med. Foto: Nanoleaf..

Læs tre smarte lys-tips fra den canadiske producent af smart-home-belysning Nanoleaf – som kan bane vej for en bedre søvn.

1. Varmt eller koldt lys
Om dagen er kold, blåtonet lys perfekt. Det hjælper dig med at øge din produktivitet og holde dig fokuseret gennem arbejdsdagen. Men når det er tid til at sove, kan det kolde lys påvirke din søvn negativt. Det kan nemlig reducere din krops frigivelse af melatonin, som er det hormon, der får os til at føle os trætte og søvnige. I de senere år er vi blevet mere opmærksomme på det blå lys, der kommer fra vores skærme, telefoner og computere, Men det, der kommer fra lyskilderne i vores stuer og soveværelser osv., er vi ofte ikke lige så opmærksomme på.

At skifte til mere indirekte lys i soveværelset, hvor lysets farvetemperatur kan styres, kan gøre en kæmpe forskel. Hvis vi vælger en varm belysning om aftenen i kombination med en lav lysstyrke, begynder vores kroppe at producere melatonin – og vi føler os mere trætte.

Læs også: Fire projekter nomineret til Den Danske Lyspris

I dag bruges smart belysning oftere og oftere, i høj grad på grund af LED-teknologien, der ikke bruger megen strøm, og ikke mindst pga. alle de mange muligheder for selv at indstille lyset. For eksempel kan Nanoleaf Elements indstilles til en bred vifte af varmt (og køligt) lys og kan også vise forskellige lysscener eller -designs, som efterligner naturlige elementer, såsom skyer på en himmel eller en beroligende knitrende ild.

2. Stemmestyring gør ’sovelivet’ lettere
Du synes måske ikke, det er et kæmpe problem at stå ud af sengen for at slukke lyset, men faktum er, at det at skulle op igen kan gøre dig friskere og gøre det sværere at falde i søvn. Et godt tip er at slukke lyset med stemmen ved hjælp af en smart-home-assistent. Så kan du tænde og slukke dit lys, dæmpe det eller helt skifte lysscene uden at stå ud af sengen. Det samme gælder selvfølgelig, hvis du skal op midt om natten, så behøver du ikke famle dig frem til lyskontakten.

En undersøgelse fra National Sleep Foundation viser også, at en køligere rumtemperatur er en af de vigtigste faktorer for at få en god nats søvn. De vurderer, at den bedste sovetemperatur i soveværelset er omkring 18,3 grader celsius, hvilket dog kan variere fra person til person. Men hvis du har nået den perfekte temperatur til at sove, når du først er i seng, kan det forstyrre din krop at tage dynerne af og rejse sig for at slukke lyset.

3. Indstil lyset så det vækker dig blidt og naturligt
Fordelene ved at bruge blødt lys som vækkeur er veldokumenterede, og vores døgnrytme er tæt forbundet med naturligt såvel som kunstigt lys. Når vi udsættes for lys om morgenen, begynder vores kropstemperatur at stige, og det søvnfremkaldende hormon melatonin falder.

Læs også: Producent og elinstallatører går sammen om salg af energioptimering til landbruget

Med smart-home-belysningens mange muligheder for selv at styre og indstille lyset, som er til rådighed i dag, kan vi gradvist tænde for lyset om morgenen og at få alle de gavnlige effekter med.

Med funktionen "døgndagsbelysning" i Nanoleafs lyspaneler er det muligt at indstille lyset, så farvetemperaturen og styrken følger lyset udenfor. Funktionen justerer automatisk farvetemperaturen i løbet af dagen og ’synkroniserer’ med solen, hvilket giver kroppen de naturlige signaler, som man ellers savner med standardbelysning. Det har vist sig at hjælpe med at få gøre en mere klar i hovedet om morgenen, hvilket også påvirker humøret på en positiv måde - og som under alle omstændigheder er langt behageligere end chokket ved at blive vækket af hidsige toner fra et klassisk vækkeur.

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VARMEPUMPER TIL ALT OG ALLE

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

05.02.2025Installator.dk

Elselskab frifundet - samarbejdspartnere dømt

05.02.2025NKT (Denmark) A/S

Sponseret

Køb din favorit NOIKLX®90 og få en gave!

05.02.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian opgiver plan om søkabelfabrik i USA

04.02.2025Alcadon ApS

Sponseret

[MICHAEL HAR SVARET] Hvad kræver det at være fiberblæser på professionelt niveau?

31.01.2025SG Armaturen A/S

Sponseret

Herning

31.01.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian leverer kabelløsning til Femern landanlæg

31.01.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

20W-320W IP67 tæt AC/DC LED driver med konstant strøm

31.01.2025NKT (Denmark) A/S

Sponseret

Slå til nu og få NOIKLX90 på Qaddy til kampagnepris!

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik.

Dato

06.02.2025

Tid

08:00

Sted

Herning

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus