30.000 armaturer udskiftes i Aarhus

Danmarks største udbud inden for vejbelysning: Om få måneder er Aarhus Kommune færdig med et omfattende projekt, hvor hovedparten af belysningen på gader og stræder er blevet udskiftet. Målet har været at spare, få mere intelligent belysning og leve op til internationale krav om energieffektivitet i det offentlige.

Da det stod klart for Aarhus Kommune tilbage i 2013, at en stor udskiftning af belysning var nødvendig, valgte man at gå grundigt til værks..

Lækkert lys til en billig penge. Det bliver resultatet i Aarhus Kommune, hvor et godt stykke over halvdelen af alle gadelamper er ved at være udskiftet. Næsten 30.000 gamle armaturer vil blive erstattet med nye LED-armaturer, og den udskiftning giver en så stor energibesparelse, at projektet er selvfinansierende.

Den store udskiftning har stået på siden 2015 og giver ud over en stor besparelse på el-regnskabet også bedre lys og nye muligheder for smart belysning i den jyske hovedstad, som går efter at blive C02-neutral i 2030.

”Da vi begyndte på projektet, havde de bedste LED-løsninger en estimeret levetid på omkring 50.000 timer. Nu har de 100.000 eller mere…”, siger Peter Ryberg Neess, teamleder for Lys og Trafikledelse i Aarhus Kommune. .

Ventede på ny teknologi
Da det stod klart for kommunen tilbage i 2013, at en stor udskiftning af belysning var nødvendig, valgte man at gå grundigt til værks.

Hvor andre, mindre kommuner hurtigt skiftede gamle kviksølvbaserede armaturer ud med den seneste teknologi inden for energibesparende LED-belysning, valgte man i Aarhus at vente et stykke tid og dermed drage nytte af den allernyeste teknologi.

”Det var et strategisk valg at afvente til teknologien var helt moden. Der er risici, når man kigger ind i en teknologi med begrænsede driftserfaringer. Konsekvenserne ved at træffe dårlige beslutninger i en lang proces som denne kan være mange og uoverskuelige. Derfor var det vigtig for os at gøre et grundigt stykke undersøgelsesarbejde, inden selve udskiftningen blev igangsat", fortæller teamleder for Lys og Trafikledelse i Aarhus Kommune, Peter Ryberg Neess, og fortsætter:

"Vi kunne se, at udviklingen inden for LED gik rigtig hurtigt, og vi har ved at vente faktisk opnået, at levetiden på vores nye lys er blevet fordoblet. Da vi begyndte på projektet, havde de bedste LED-løsninger en estimeret levetid på omkring 50.000 timer. Nu har de 100.000 eller mere, og det betyder, at vores case hænger rigtig godt sammen”.

Målet var, at projektet ”Energirenovering af vejbelysning” skulle være udgiftsneutralt, og alt tyder på, at det kommer til at holde stik. Projektets samlede priser løber op i cirka 150 millioner kroner, men det indhentes af, at der kan spares cirka 30 procent på elregningen til kommunens vejbelysning – dertil kommer så en miljøgevinst i form af 2.500 tons mindre udledt CO2.

Læs også: LED-lys kan spare butikkerne for 53.000 tons CO2

”Det synes jeg godt, vi kan være stolte over, og vores projekt har også været inspiration for andre kommuner”, siger Peter Ryberg Neess, der også glæder sig over, at kommunens veje med de nye LED-armaturer tilmed har fået en bedre lysfordeling.

”Mange af de armaturer, vi har udskiftet, er op til 40 år gamle, og vi har i samme ombæring lagt nye kabler, der erstatter nogle, som har ligget i jorden i over 70 år. Så det har været en tiltrængt renovering”, siger han.

Borgerinddragelse gav ny indsigt
Et andet aspekt, der ifølge Peter Ryberg Neess har bidraget til det succesfulde projekt, er, at borgerne blev inddraget. Der blev i 2013 iværksat et prøvebelysningsprojekt på otte udvalgte strækninger, som bestod af stier, villaveje og et industriområde.

Om projektet ”Energirenovering af vejbelysning” i Aarhus Kommune

  • Armaturer: 29.700 stk.
  • Master: 1.269 stk.
  • Kabelgravning: 24 km
  • Entreprisesum: 113,5 mio. kr.

Se mere på www.aarhus.dk/lys

Sammen med Aarhus Universitet blev der afholdt møder med borgerne på de berørte villaveje, og det gav nogle værdifulde inputs til de forskellige armaturer og deres lystekniske egenskaber:

”Vi ved som fagfolk meget om lys, men det var spændende for os at høre borgernes meninger, og flere af deres tilbagemeldinger har vi brugt i det endelige projekt. Eksempelvis har vi i kommunen tidligere slukket for hver anden gadelampe om natten for at spare penge. Det har dog ført til utryghed, fordi det betyder, at man ikke kan se ansigtet på andre fodgængere, fortæller Peter Ryberg Neess og fortsætter:

"For at imødekomme den situation har vi valgt med den nye belysning at have alle lamperne tændt, men dæmpe dem med 50 procent”.

Han påpeger samtidig, at det også er med til at forbedre trafiksikkerheden.

På en af vejene afprøvedes bevægelsesstyring. En borger på en anden vej gjorde opmærksom på, at det kunne han ikke tænke sig, eftersom han ikke ønskede at naboerne skulle følge hans færden.

”Vi fravalgte bevægelsesstyring til vejbelysning, eftersom der på det tidspunkt ikke var økonomisk incitament for det, plus hensynet til borgernes privacy”, fortæller Peter Ryberg Neess.

Techem Danmark A/S

Sponseret

Installer forbrugsmålere og hent besparelser til dine kunder også i ejendommens byggefase

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Belysning

Mange har efterhånden set lyset med hensyn LED’s fortræffeligheder, hvad angår besparelser på elregningen og lavere CO2-udledning. Samtidig er både lysstyring og LED-kvaliteten inde i en rivende udvikling. Redaktionen ser i temaet nærmere på teknologien bag nogle af de spændende LED-projekter både inden- og udendørs landet over. 

Relateret indhold

16.05.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Modulære arbejdspladssystemer til effektiv styretavlekonstruktion

16.05.2025Lan-com A/S

Sponseret

Lan-Com A/S introducerer ny MPO-løsning til Datacenter

15.05.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Pålidelige 1200W og 1700W DC/AC invertere

15.05.2025Installator.dk

Kunstig intelligens hjælper Energinet med at spare millioner

15.05.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Seminar med fokus på elforsyning

15.05.2025Installator.dk

Elnetselskab skifter direktør

15.05.2025NKT (Denmark) A/S

Sponseret

Køb NOIKLX 90 med rabat fra første rulle!

14.05.2025Alcadon ApS

Sponseret

Kim fra Reichle & De-Massari viser herlighederne frem...

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Driftsleder søges til central rolle i Vølund Varmetekniks serviceteam

Som driftsleder hos Vølund Varmeteknik vil du få en central rolle i at sikre, at vores servicekunder får en professionel betjening. Du vil være ansvarlig for at afklare specielle og tidskrævende servicesager i samarbejde med eksterne teknikere og fungere som kompetenceansvarlig for disse teknikere.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

AG ELECTRIC A/S

AG Electric A/S søger ambitiøs køletekniker/overmontør

Vores hidtidige leder af vores køleafdeling er blevet ansat hos en af grossisterne i branchen, og vi søger derfor en afløser for ham.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Jarnved K/S (Svanholm Gods)

VVS´ER SØGES TIL SVANHOLM GODS

Vil du arbejde med bæredygtige projekter og vedligehold på et af Danmarks kendteste godser?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

18.05.2025

DR

Tekniker til DR Ejendomme & Service i Aarhus

I DR er vi lige nu på udkig efter en tekniker, der har lyst til at arbejde med drift og vedligehold af DRs bygning i Aarhus. Huset rummer mange spændende aktiviteter, og du vil som tekniker få mulighed for faglig udvikling og en varierende hverdag, hvor du vil prøve kræfter med omfattende teknik, herunder ventilation, køl, CTS, elforsyning, generatorer og UPS-anlæg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

25.05.2025

Vølund Varmeteknik A/S

Bliv Projektansvarlig for fjernvarme

Vølund Varmeteknik A/S står foran en spændende rejse ind på fjernvarmemarkedet og søger nu en teknisk stærk og kommercielt tænkende Projektansvarlig.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

31.05.2025

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle