550.000 kubikmeter luft i timen
I begyndelsen af 2017 åbnes dørene for første gang til Royal Arena på Amager, Danmarks nye multifunktionelle hal med plads til 16.000 gæster. Organisationen bag, Arena CPHX, forventer op mod 80 arrangementer om året, og det stiller store krav til bygningens udstyr og installationer.
En af årets største ventilationsopgaver er ved at være afsluttet. I den nye multihal Royal Arena på 35.000 etagekvadratmeter gør man sig nu klar til de første arrangementer, og her har ventilationsanlægget en usynlig, men vigtig rolle at spille.
Ventilationsanlæggene er placeret under de imponerende spær, hvor de længste er over 100 meter lange, og anlægget er dimensioneret til at kunne flytte samlet 550.000 kubikmeter luft i timen. Det har stillet store krav til installationen, ikke mindst fordi meget af arbejdet er foregået i store højder.
<p>Udfordringen har været, at anlægget skal kunne håndtere så mange forskellige arrangementer.</p>
Jesper Lyngkær, projektleder hos Airteam
Kompleks opgave
Ventilationsopgaven blev i 2014 vundet af Airteam, der vandt på en kombination af pris og erfaring fra en lang række andre ventilationsopgaver, blandt andet et tilsvarende projekt med ventilation i Jyske Bank Boxen i Herning og projekter som FN Byen og KPMGs hovedkvarter i København.
Udfordringen har været, at anlægget skal kunne håndtere så mange forskellige arrangementer. Der har været mange hensyn at tage, men der som sådan ikke noget specielt ved de komponenter, vi har installeret. Det meste er standardkomponenter, men alt ved opgaven har været meget stort, og vi har arbejdet i store højder. Logistikken og samarbejdet med entreprenører og andre på byggepladsen har også været kompleks, på grund af byggeriets størrelse, siger Jesper Lyngkær, der har været Airteams projektleder på ventilationsopgaven.
20-30 mandeår brugt på ventilation
Forud for installationen havde det britiske ingeniørfirma ME Engineers dimensioneret anlægget og foretaget CFD-beregninger (Computational Fluid Dynamics), der på baggrund af data om forventede temperaturforhold, antal personer, bygningsmasse med mere har hjulpet til at optimere placeringen af ventilationsarmaturerne. Dominus har stået for BMS-styringen (Building Management System) af anlægget, men ellers har Airteam stået for detailprojektering og arbejdstegninger samt alt vedrørende montage.
Læs også: Genvex: Voksende efterspørgsel på ventilation
Den store kompleksitet har betydet, at Airteam haft op til 25 montører på opgaven samt fem administrative medarbejdere i de mest intense perioder. I alt vurderer Airteam, at opgaven har krævet 20-30 mandeår.
Royal Arena har fået i alt 37 ventilationsanlæg, hvor af otte store anlæg blot betjener bowlen, der er forbundet til en stor ringkanal. Dertil kommer 21 anlæg til brandventilation samt komponenter til køl og varme. Ventilationen i Royal Arena har kostet knap 30 millioner kroner.
Læs også: Dansk Ventilation får ny formand
Nu har vi ikke testet anlægget under et arrangement, men det hele ser ud til at fungere som planlagt, siger Jesper Lyngkær fra en mobiltelefon på vej til en noget mindre, men ikke desto mindre væsentlig opgave med ventilation på Viborg Sygehus.