Airmaster har succes med decentrale ventilationsanlæg til skoler og institutioner
For over 30 år siden fik to nordjyder en idé om at udvikle et ventilationssystem, der gav et sundt indeklima uden at spilde energi på ubrugte rum og kanalføring. De stiftede Airmaster, der siden har solgt 120.000 decentrale ventilationsenheder til ikke mindst ældre skolebygninger og institutioner.
Idéen om at udvikle et ventilationsanlæg bestående af decentrale enheder gjorde i starten af 2024 de to stiftere, Henrik Stæhr og Kim Jensen til mangemillionærer, da de solgte virksomheden i Aars til svenske Lindab for et beløb, der kan nå op på en milliard kr.
Idéen viste sig i den grad at være bæredygtig og efterspørges i dag ikke mindst på de ældre skoler og daginstitutioner, der er bygget i en tid, hvor der ikke var krav til indeklimaet
Der kunne godt være mere gang i renoveringen af aldrende skoler og institutioner, men anlægsrammer og den almindelige kamp om budgetkronerne i landets kommuner er en hindring for at få etableret det gode indeklima, der kan forbedre miljøet og nedbringe sygefraværet for både børn og voksne
Men Airmaster´s kommercielle direktør, Lasse Mikkelsen klager ikke over aktivitetsniveauet.
”Der er projekter nok. Kunne vi ønske os endnu flere? Ja, det kan man vel altid,” siger han.
Og at dømme efter behovet løber hverken Airmaster ellers virksomhedens konkurrenter tør for opgaver i de næste mange år. En forsigtig vurdering lyder, at der fortsat mangler ventilationsløsninger i 50 pct. af landets klasselokaler. Derudover kommer daginstitutioner og SFO´ere.
Men det kræver selvfølgelig, at der bliver sat penge af i kommunerne.
Og her har Airmaster ikke oplevet nogen forandring efter Covid-19 pandemien, der ellers fik understreget, hvor vigtigt det er at begrænse smittespredning.
”Jeg tror, at kampen om pengene er den samme ude i kommunerne i dag, som den var for 3-4 år siden. Pandemien var med til at fortælle, at den bedste medicin mod smitte var at lufte ud.
Men den skabte ikke større budgetter målrettet ventilation ude i kommunerne. Det er ikke vores oplevelse,” siger Lasse Mikkelsen.
Virksomheden producerer udelukkende decentrale ventilationsløsninger, der for 90 pct. vedkommende afsættes til renovering af ældre skoler og institutioner fra 70´erne og 80´erne.
”Vores vigtigste selling-points er, at vi laver ikke kanal-førte løsninger, der er nemmere at installere og med et CO2-aftryk, som typisk er markant lavere end ved de centrale løsninger.
Samtidig er vi konkurrencedygtige på prisen”.
At Airmaster har succes med deres løsninger vidner årsregnskabet for 2023 om.
Virksomheden realiserede i 2023 et resultat på 113,7 mio. kr. eller mere end en fordobling i forhold til resultatet i 2022 på 48,6 mio. kr.
Kim Jensen er fortsat CEO i selskabet og kan sammen med sin tidligere partner, Henrik Stæhr, se frem til en såkaldt earn-out bonus, hvis Airmaster når nogle ikke nærmere specificerede, men ”ambitiøse” indtjeningsmål i 2024 og 2025.
Den beløber sig til et maksimum på 400 mio. kr. som de to stiftere kan lægge oveni de 650 mio. kr. som de fik kontant for virksomheden, der beskæftiger mere end 200 medarbejdere.