Aftale om statsstøttet brintrør til Tyskland på plads
Et flertal i Folketinget er nu enige om at give statslån og driftsstøtte i milliardklassen til et brintrør fra Esbjerg til Tyskland, der allerede skal være på plads i 2030.
"Det bliver en ny milepæl. Grøn brint kan understøtte dansk produktion af grøn strøm, det kan nedbringe CO2-udledningen og styrke forsyningssikkerheden i Europa," udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) i forbindelse med den politiske aftale om mia-støtte til brintrør.. Foto: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Aftalen betyder, at staten bidrager med et lån på 7,4 mia. kr. og en driftsstøtte på op til 8,3 mia. kr. til etableringen af brintrør fra Esbjerg til grænsen.
”Vi skal have snebolden til at rulle på brint, og det kræver mere hjælp. Som det er nu, kan markedet ikke selv klare det, og den barriere vil vi nu fjerne. For jeg ser frem til den dag, hvor vi har grøn brint i stor skala og kan eksportere til Tyskland og resten af Europa. Det bliver en ny milepæl. Grøn brint kan understøtte dansk produktion af grøn strøm, det kan nedbringe CO2-udledningen og styrke forsyningssikkerheden i Europa, udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M)
For at indgå aftaler om eksport af brint til tyske aftagere hurtigst muligt ønsker aftalepartierne at forsøge at nå, at røret er klart til brint i 2030. Her har bl.a. den tyske stålindustri meldt om en efterspørgsel af brint. Bygherren Energinet har derfor lagt en stram tidsplan. Aftalepartierne vil sikre rammerne om projektet gennem vedtagelse af først en projekteringslov og senere en anlægslov. Energinet har allerede igangsat dialog med lodsejere og vil inddrage lokalsamfund og berørte parter, skriver ministeriet i pressemeddelelsen.
Aftalen er indgået mellem regeringen, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet.
-emte