El-varebiler kan blive et konkurrencefordel
Selvom der er flere og flere håndværkere og erhvervsdrivende, der skifter de fossile varebiler ud med elektriske, kører langt de fleste stadig i diesel eller benzindrevne varebiler. Men skiftet til el kan blive en konkurrencefordel
Foto: Volkswagen
Overgangen fra fossildrevne varebiler til el-varebiler er begyndt at tage fart, men udviklingen går stadig langsomt. Kun omkring to procent af Danmarks ca. 350.000 varebiler kører på el. Nye tal fra Mobility Denmark viser dog, at i februar i år var 409 ud af 1.865 nyregistrerede varebiler elektriske, hvilket svarer til 21,9 procent.
Flere håndværkere og erhvervsdrivende er således begyndt at bevæge sig væk fra de traditionelle diesel- og benzindrevne varebiler til fordel for elektriske alternativer.
El-varebiler som konkurrenceparameter
Det kan vise sig at være et vigtigt skifte – ikke bare for klimaet, men også for virksomhedernes forretning. Flere store aktører begynder nemlig at stille krav til deres leverandører om at køre fossilfrit. Siden 2021 har Københavns Kommune forlangt, at deres leverandører benytter miljøvenlige transportmidler, og fra 2027 vil Salling Group følge trop. Dette kan gøre det vanskeligt for virksomheder med en fossil bilpark at konkurrere om fremtidige kontrakter.
Barrierer for skiftet til el
Mange erhvervsdrivende og håndværkere tøver stadig med at skifte til el-varebiler. De typiske bekymringer inkluderer:
- Rækkeviddeangst: Frygten for, at el-varebiler ikke kan dække det daglige kørselsbehov, såkaldt rækkeviddeangst.
- Varerummets volume: Usikkerhed om, hvorvidt el-varebiler har tilstrækkelig kapacitet til at transportere udstyr og materialer.
- Lasteevne og trækkraft: Forestillingen om, at el-varebiler ikke kan matche fossile varebiler i forhold til tung last og anhængere.
Diesel, benzin eller el? Fordele og ulemper ved elbiler
Ekspert: Ikke grund til bekymring
Ifølge Mads Sørensen, Key Account Manager hos Clever med mere end 20 års erfaring fra bilbranchen, er der i dag ikke grund til bekymring, da nye el-varebiler har både god rækkevidde, rummelige varerum samt høj lasteevne.
”Mange håndværkere har ikke den store geografiske spredning i deres kunder. Det er lige før, jeg vil sige, at dem, der har rækkeviddeangst, er dem, der ikke har prøvet at have en el-varebiler. Vores erfaring er, at dem, der har prøvet en el-varebil, ikke vil tilbage til en, der kører på diesel.”
Han understreger, at virksomheder risikerer at blive efterladt på perronen, hvis de holder fast i en bilpark, der udelukkende består af fossile varebiler.
”Ét er, hvad de offentlige myndigheder kræver af deres leverandører, når det kommer til at køre helt eller delvist fossiltfrit. Men mange private virksomheder tilvælger målrettet leverandører, der kører elektrisk. At køre fossiltfrit er helt klart et konkurrenceparameter.”
Flere modeller og bedre infrastruktur vil fremskynde udviklingen
Mads Sørensen forudser, at salget af el-varebiler vil accelerere både i år og næste år.
”Der er kommet mange nye el-varebiler på markedet, som opfylder de krav til størrelse og lasteevne, som især håndværkere har. Vi forventer, at salget vil tage fart hurtigere end ved personbiler, fordi infrastrukturen med ladestandere og abonnementer allerede er på plads,” siger Mads Sørensen.
Hans råd til håndværkere og erhvervsdrivende, der endnu ikke er gået over til el, er at starte i det små, høste erfaringer og lade dem sprede sig i virksomheden. Samtidig anbefaler han, at virksomheder ser på deres arbejdsgange og overvejer, om de kan gøres anderledes i forbindelse med overgangen til el.
Diesel, benzin eller el: Hvad skal din virksomhed vælge?
”Måske behøver man ikke tage alt udstyr med ud til alle opgaver. Det kan betyde, at man kan have mindre varebiler på el, der fint kan klare jobbet og rumme det nødvendige udstyr. Det er en øvelse – skiftet fra fossilt til fossiltfrit – hvor man må revurdere, hvordan man arbejder.”