Alle produkter kommer på nettet – men sikkerheden halter

Sikkerhed handler ikke kun om risikoen for datalæk. Det er blevet et offentligt sikkerhedsproblem, hvor smarte enheder, der ikke er sikret, kan kontrollere mennesker.

Hackerne får ikke kun adgang til IoT-produkterne. De får også adgang til vores privatliv. Det gælder blandt andet vores smart tv, som er udstyret med kamera og mikrofon. Foto: Alexandra Instituttet..

Babyalarmer, fitness trackere, selvkørende biler, smarte hjem og hospitalsudstyr, der er koblet til nettet. Vi er i gang med at skabe et helt samfund, hvor alt hvad vi omgiver os med, er koblet til nettet. I de fleste IoT-devices er sikkerheden ikke god nok, og det giver hackerne kontrol over vores privatliv.

“Der er typisk to misforståelser, når vi snakker IoT-sikkerhed. Den ene er, at man siger, at mit system er sikkert, fordi det er ‘encrypted’. Det er forkert, fordi det mere er et værktøj til at opnå sikkerhed. Den anden er, at ‘connectivity’ er godt. Men hvis du ikke beskytter dine devices, så bliver det et problem”, siger Nicola Dragoni, professor på DTU Compute, der i forbindelse med en CIDI-masterclass gav en status på IoT-sikkerheden. Han opfordrer til, at vi tager IoT-sikkerheden langt mere seriøst.

Hackerne går ikke kun efter IoT-produkterne, fordi de indeholder big data. Hackerne går efter følsomme data, der fortæller hvem du er, og hvor du bor. Fordi det giver dem adgang til at kontrollere vores devices, forklarer han.

Private og erhverv i risiko

Hackerne får ikke kun adgang til IoT-produkterne. De får også adgang til vores privatliv. Det gælder blandt andet vores smart tv, som er udstyret med kamera og mikrofon. Med det kan hackerne se dig og din familie foran tv’et, og dermed får kontrollen et nyt perspektiv.

Endnu et eksempel er de babyalarmer, som vi kommunikerer med via en tablet. Det er klassiske IoT-devices, der er blevet hacket flere gange. På den mørke side af nettet kan man finde flere streaming-eksempler, hvor hackerne kigger med.

“Det er eksempler på IoT-devices, hvor kommunikationen mellem device og gateway var encrypted. Problemet var, at der ikke var nogen autentifikation. Det var dermed nemt for hackerne at få adgang”, siger Nicola Dragoni.

Risikoen for at blive hacket gælder også mere sikkerhedskritiske systemer som hospitalsudstyr, der er en del af det smarte hospital. Der er eksempler på blandt andet medicinske doseringsmaskiner, der er blevet hacket. Det samme gælder maskiner til dosering af insulin.

Derfor mener Nicola Dragoni, at vi alle skal forstå den alvorlige trussel, det kan være at have smarte løsninger, både som privatperson og som institution. Han mener, at producenterne skal tænke sikkerhed i hele processen, samt lave sikkert design og sikker programmering.

-CH

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Indendørs LED-strømforsyninger

22.01.2025Installator.dk

Nina Høegh Jensen bliver ny administrerende direktør i Energinet Eltransmission

22.01.2025Alcadon ApS

Sponseret

[ENDELIG ER DEN HER!] Alle Jettings fiberblæsemaskiner på én side...

21.01.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

NYT LED armatur med akustisk optimeret filt og lav blænding

21.01.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian og TechnipFMC underskriver samarbejdsaftale om flydende havvind

21.01.2025Gustav Klauke GmbH

Sponseret

Kan det virkelig gøres så simpelt??

21.01.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Elektroniske sikringer til belastningsstrømme op til 20 A

20.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Ny LK FUGA® 21W USB-lader A+C

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus