29.04.2020  |  VVS  |  Varmeanlæg

Amagerværket fyrer nu udelukkende med biomasse

Som et vigtigt led i Københavns ambitiøse klimaplaner vil 80 procent af byens fjernvarme fremover komme fra CO2-neutrale kilder.

I næsten 100 år er københavnernes huse og bygninger blevet varmet op med fjernvarme fra olie og kul. Det er nu slut.

Læs også: Fjernvarmen kan løse en større del af klimaudfordringen

Med det nye biomassefyrede kraftvarmeværk, AMV4, siger hovedstaden definitivt farvel til forurenende kul i varmeproduktionen og træder ind i en grønnere fremtid med mere bæredygtig fjernvarme.

“Grøn energi og bæredygtig opvarmning er afgørende for en grøn hovedstad med renere luft. Nu siger vi endegyldigt farvel til næsten 100 år med opvarmning fra forurenende olie og kuI, der belaster klimaet. Fremover vil mere end 80 procent af københavnernes fjernvarme komme fra CO2-neutrale kilder – det er et stort og afgørende skridt for, at København bliver verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025”, siger Københavns overborgmester Frank Jensen (S).

København har med sine ambitiøse klimaplaner lagt sig i spidsen for den grønne omstilling.

Byen gennemfører i øjeblikket energirenoveringer af alle kommunale bygninger, sætter ind for at sikre en renere byggesektor og omstiller alle byens dieselbusser til grønne busser, der hverken sviner eller udleder CO2.

Med AMV4 føjes et afgørende kapitel til den fortælling. Hofor bidrager samtidig til det nationale klimamål om en 70 procents reduktion af CO2-udledningen i år 2030.

Brændselsfrie teknologier skal på sigt erstatte biomassen
Værket er designet til at udnytte energien i brændslet maksimalt og kan ramme en virkningsgrad på 113 procent, da flis med høj fugt skaber energi både ved afbrænding og ved kondensering af den fordampede fugt. Værket har afløst AMV3, der i ugen op til påskeferien brugte det sidste kul på lagerpladsen.

Hofor arbejder på at udbygge og udvikle de brændselsfrie teknologier, som med tiden skal supplere og erstatte biomassen. Det drejer sig om sol, vind, geotermi og store varmepumper, der udnytter energien fra grundvand, spildevand og havvand.

I år bygger Hofor desuden en stor varmepumpe, der udnytter industriel overskudsvarme fra Novozymes.

Læs også: Fremtidens fjernvarme er på tegnebrættet

“Idriftsættelsen af det nye biomassefyrede kraftvarmeværk er en fantastisk milepæl, der har gjort det muligt at få de sorte kul ud af varmeforsyningen. Men vi læner os ikke tilbage og slapper af, tværtimod. Vi arbejder intenst på at udvikle og styrke andre typer af vedvarende energikilder. Flere store varmepumper, solceller og havmøller i Øresund er nogle af de brændselsfrie teknologier, som vi arbejder på at realisere”, siger administrerende direktør i Hofor, Lars Therkildsen.

- SMF

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere