Analyse: Elprisen svinger som aldrig før
Selvom den gennemsnitlige elpris i Danmark har været relativt stabil de seneste år, kan det mærkes på elregningen, at prisudsvingene er blevet markant større.
Foto: 1KOMMA5°
Ifølge en ny analyse fra 1KOMMA5° Danmark er volatiliteten i elprisen tredoblet siden 2020, og det rammer forbrugere, der bruger strøm i de dyreste timer.
“Det er ikke længere usædvanligt med både negative elpriser og markante pristoppe inden for samme døgn – og vi forventer, at udsvingene bliver endnu større i de kommende år,” siger David Sätterman, administrerende direktør i 1KOMMA5° Danmark.
I 2020 lå den gennemsnitlige daglige forskel mellem højeste og laveste timepris på 23,8 øre. I 2024 var forskellen steget til hele 74,5 øre – et udsving, der kan koste en gennemsnitsfamilie med 4.000 kWh årligt op mod 3.000 kr. ekstra, hvis forbruget ligger i spidslast-timerne.
Dertil kommer nye variable net-tariffer, som i nogle netselskaber kan tilføje mere end 110 øre/kWh i vinterens dyreste timer.
Danmark er i front med grøn energi – i 2024 kom 62,8 % af elforbruget fra sol og vind. Men med vejrafhængig produktion følger også uforudsigelige elpriser.
“Når vi bliver mere afhængige af sol og vind, har vi brug for intelligente og fleksible løsninger, der kan flytte forbruget væk fra spidslast-timerne og udnytte de billige timer,” siger Sätterman.
Han peger på behovet for energistyring, batterilagring og fleksible varmepumper, som kan reagere på prisudsving i realtid.
Udover vejret er geopolitiske forhold og nedlukning af kul- og atomkraftværker i nabolande med til at forstærke prisudsvingene. Nye amerikanske tariffer på gas kan presse priserne yderligere op, mens en økonomisk nedgang kan have den modsatte effekt.
-emte