Analyse: Kun få selvstændige kan optjene ret til tidlig tilbagetrækning

Et lovforslag om ret til tidlig tilbagetrækning, den såkaldte Arne-pension, gavner kun to ud af tre selvstændige. Direktør i SMVdanmark Jakob Brandt opfordrer til, at adgangskravet for selvstændige til ordningen lempes.

”Regeringen pynter sig med lånte fjer, når de påstår, at selvstændige får adgang til tidlig tilbagetrækning", siger direktør for SMVdanmark, Jakob Brandt. Foto: SMVdanmark..

Lønmodtagere og selvstændige behandles ikke ens i nyt forslag om ret til tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet

Mens der ingen krav er til, hvor meget en lønmodtager skal have tjent i løbet af et år for at komme i betragtning til ordningen, gælder der skrappere krav til selvstændige. Hvis et år skal tælle med i beregningen af, hvor længe man har arbejdet, skal den selvstændige påvise et overskud på et mindstebeløb, der svarer til dagpengesatsen.

En ny analyse fra SMVdanmark viser, at to ud af tre selvstændige bliver helt eller delvist afskåret fra ret til tidlig tilbagetrækning på grund af overskudskravet.

Læs også: Hjælp til corona-ramte børnefamilier omfatter også selvstændige

Derfor opfordrer direktør for SMVdanmark, Jakob Brandt, i en pressemeddelelse til at adgangskriteriet ændres i de igangværende forhandlinger:
”Tømrermesteren har i mange år udført præcis det samme arbejde som sine ansatte, men kan være udelukket fra ordningen, fordi han tog samfundsansvar og startede en virksomhed, der skaber vækst og arbejdspladser i landet. Det er på ingen måde fair eller smart. Der skal ikke være en straf for at være selvstændig”, siger han og fortsætter kritikken:

”Regeringen pynter sig med lånte fjer, når de påstår, at selvstændige får adgang til tidlig tilbagetrækning. For det er ekstremt udbredt for selvstændige at have år med underskud eller lavt overskud i opstart eller krisetider. Hvis ordningen indføres som foreslået, er det endnu et eksempel på, at der gøres forskel på lønmodtagere og små selvstændige, der ellers har helt samme udfordringer. Det er bestemt ikke befordrende for lysten til at starte egen virksomhed”.

Selvstændige oplever i gennemsnit at have underskud eller overskud under højeste dagpengesats hvert femte år. Samtidig har 68 procent af de selvstændige haft mindst ét år med underskud eller overskud under højeste dagpengesats, siden de startede som selvstændig.

Jakob Brandt giver selv flere bud på, hvordan forskellen mellem lønmodtagere og selvstændiges ret til den såkaldte Arne-pension løses. Han foreslår, at retten til tidlig tilbagetrækning baseres på, om der har været aktivitet i virksomheden frem for, om virksomheden har haft overskud. Det kunne eksempelvis være ved at følge momsindbetalinger tilbage i tid, eller se om virksomheden har ansatte - eventuelt en kombination af flere mål.

Han mener derudover, at det er vigtigt at sikre en reel ligestilling mellem lønmodtagere og selvstændige. Det betyder blandt andet, at deltidsselvstændige bør have samme adgang til en ret til tidlig tilbagetrækning som deltidslønmodtagere.

-CH

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

15.01.2025Installator.dk

Bravida på vej med Nordjyllands største teknikhus

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle