Analyse: Kun få selvstændige kan optjene ret til tidlig tilbagetrækning

Et lovforslag om ret til tidlig tilbagetrækning, den såkaldte Arne-pension, gavner kun to ud af tre selvstændige. Direktør i SMVdanmark Jakob Brandt opfordrer til, at adgangskravet for selvstændige til ordningen lempes.

”Regeringen pynter sig med lånte fjer, når de påstår, at selvstændige får adgang til tidlig tilbagetrækning", siger direktør for SMVdanmark, Jakob Brandt. Foto: SMVdanmark..

Lønmodtagere og selvstændige behandles ikke ens i nyt forslag om ret til tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet

Mens der ingen krav er til, hvor meget en lønmodtager skal have tjent i løbet af et år for at komme i betragtning til ordningen, gælder der skrappere krav til selvstændige. Hvis et år skal tælle med i beregningen af, hvor længe man har arbejdet, skal den selvstændige påvise et overskud på et mindstebeløb, der svarer til dagpengesatsen.

En ny analyse fra SMVdanmark viser, at to ud af tre selvstændige bliver helt eller delvist afskåret fra ret til tidlig tilbagetrækning på grund af overskudskravet.

Læs også: Hjælp til corona-ramte børnefamilier omfatter også selvstændige

Derfor opfordrer direktør for SMVdanmark, Jakob Brandt, i en pressemeddelelse til at adgangskriteriet ændres i de igangværende forhandlinger:
”Tømrermesteren har i mange år udført præcis det samme arbejde som sine ansatte, men kan være udelukket fra ordningen, fordi han tog samfundsansvar og startede en virksomhed, der skaber vækst og arbejdspladser i landet. Det er på ingen måde fair eller smart. Der skal ikke være en straf for at være selvstændig”, siger han og fortsætter kritikken:

”Regeringen pynter sig med lånte fjer, når de påstår, at selvstændige får adgang til tidlig tilbagetrækning. For det er ekstremt udbredt for selvstændige at have år med underskud eller lavt overskud i opstart eller krisetider. Hvis ordningen indføres som foreslået, er det endnu et eksempel på, at der gøres forskel på lønmodtagere og små selvstændige, der ellers har helt samme udfordringer. Det er bestemt ikke befordrende for lysten til at starte egen virksomhed”.

Selvstændige oplever i gennemsnit at have underskud eller overskud under højeste dagpengesats hvert femte år. Samtidig har 68 procent af de selvstændige haft mindst ét år med underskud eller overskud under højeste dagpengesats, siden de startede som selvstændig.

Jakob Brandt giver selv flere bud på, hvordan forskellen mellem lønmodtagere og selvstændiges ret til den såkaldte Arne-pension løses. Han foreslår, at retten til tidlig tilbagetrækning baseres på, om der har været aktivitet i virksomheden frem for, om virksomheden har haft overskud. Det kunne eksempelvis være ved at følge momsindbetalinger tilbage i tid, eller se om virksomheden har ansatte - eventuelt en kombination af flere mål.

Han mener derudover, at det er vigtigt at sikre en reel ligestilling mellem lønmodtagere og selvstændige. Det betyder blandt andet, at deltidsselvstændige bør have samme adgang til en ret til tidlig tilbagetrækning som deltidslønmodtagere.

-CH

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup