Anlægsinstallation skal sikre god mobildækning på Campus Bornholm

Da Bornholms største nybyggeri – Campus Bornholm – blev iværksat, var bygherren ikke opmærksom på, at byggematerialerne forringer dækningen til de 1600 studerende væsentligt.

Installationen af et DAS-anlæg på det nyrenoverede Campus Bornholm skal sikre, at de studerende kan være online uden problemer. Arkivfoto..

De studerende, ansatte og besøgende på uddannelsesinstitutioner streamer, sender materiale og er online hele tiden. Derfor er det mildt sagt problematisk, når mobildækningen på stedet er dårlig. På Campus Bornholm fandt de dog en løsning på det og valgte at få installeret et DAS-anlæg.

Det skriver Intego i en pressemeddelelse.

Læs også: Et stærkt mobilnetværk styrker erhvervslivet

Problemerne på Campus Bornholm opstod, da de i 2015 indledte renoveringen af de eksisterende bygninger og opførelse af en ny 15.400 m2 bygning, der samler tre uddannelsesretninger under samme tag. En så stor uddannelsesinstitution lægger selvsagt pres på bygningens indendørs mobildækning.

”Desværre var bygningsrådgiverne ikke opmærksomme på, at byggematerialerne forringer den indendørs dækning. Heldigvis blev vi gjort opmærksomme på problemet undervejs i byggeprocessen fra anden side”, fortæller bygnings- og driftsleder hos Campus Bornholm Dennis G. Falk og fortsætter:

”Derfor fik vi installeret et DAS-anlæg, der sikrer indendørs dækning inden, lofterne kom op. Nummer et er selvfølgelig, at branchens bygningsrådgivere er bekendt med problematikken, så det er en del af bygningens øvrige el-tekniske installationer”, siger han og efterspørger bedre rådgivning på området.

Dækning ofte dårlig i nybyggeri
Et DAS-anlæg er et indendørs antenneanlæg, som forstærker mobiloperatørernes signal og distribuerer det ud i bygningen. Ved installation af dette, valgte Campus Bornholm at tage Intego med på råd. Intego har nemlig en specialiseret afdeling, som designer sådanne anlæg.

”Nutidens forbrug af indendørs mobildækning til både mobil, tale og data stiller nye krav til de bygninger, som bliver opført eller renoveret. Materialevalg og energikrav blokerer nemlig mobilsignalet, som har svært ved at trænge igennem bygningens facader. Derfor ser vi ofte, at der i nybyggeri er dårlig eller ikke eksisterende dækning i hele eller dele af bygningen,” fortæller Allan Bryder Helbo, projektleder og rådgiver hos Intego med speciale i mobildækning.

Læs også: Installatør-organisation kræver bedre mobildækning

Campus Bornholm er beklædt af kobberlegeringen tombak. Det er blot ét af de materialer, som forringer mobildækningen. Herudover kan energirigtige bygninger, tykt glas, solafskærmning og betonflader også svække den indendørs mobildækning.

”Samarbejdet med Integos montører har fungeret upåklageligt, og der har været en god proces ved installation af anlægget. Sidste step er tilslutning af teleudbyderne til anlægget, så vi undgår bygningens lave dækning, hvor vi især er udfordret i kælderen og trappeskakterne”, siger Dennis G. Falk.

- JMA

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Bliver krav i byggeriet bare kastet ud?

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup