Arbejderforbund råber op: Stram finanslov glemmer det forebyggende arbejdsmiljø

Det er ærgerligt, at der ikke er afsat midler på finansloven til det forebyggende arbejdsmiljø, eksempelvis i forhold til asbest, mener formanden for Blik & Rørarbejdeforbundet, Henrik W. Petersen.

Håndværkerfradraget kunne have været en del af løsningen i kampen mod asbest, mener formanden for Blik & Rørarbejdeforbundet. Arkiv: Arkivfoto.

Der var jubel fra de faglige organisationer på velfærdsområdet, da finansloven for 2022 blev præsenteret i mandags. Og med god grund. For selvom det samlet set var en stram finanslov, der blev indgået, blev der sat midler af til både personalet i sygehusvæsenet, sænkelse af klasseloftet, handicapområdet, ældreplejen og fødeområdet. Alle vigtige områder, hvor midlerne uden tvivl falder på et alt for tørt sted efter mange års besparelser.

Men mens de faglige organisationer glæder sig over forbedringerne på velfærdsområdet, så ærgrer de sig i Blik- og Rørarbejderforbundet samtidig over, at der ikke er afsat én krone til det forebyggende arbejdsmiljø på resten af arbejdsmarkedet. For eksempel på asbestområdet, hvor omkring 300 personer hvert år mister livet på grund af de dødelige fibre, som findes i en tredjedel af vores bygninger.

Håndværkerfradrag kunne have været en del af løsningen

Finansieringen af finansloven for 2022 er blandt andet fundet ved at fjerne det såkaldte håndværkerfradrag, som har givet boligejere og lejere mulighed for at få fradrag på håndværksydelser som fx energirenoveringer.

Med fjernelsen af fradraget risikerer man, at energirenoveringen i private boliger bliver sat på hold. Det er ærgerligt, fordi håndværkerfradraget kunne have været en del af løsningen i kampen mod asbesten.  I Blik og Rør har man tidligere foreslået, at man i stedet for helt at fjerne håndværkerfradraget kunne omlægge fradraget, så man kunne bruge det til at få kortlagt og fjernet asbest fra sin bolig. Den mulighed blev nemlig fjernet under den borgerlige regering ved finansloven for 2018.

65 procent af S-vælgere vil have asbest prioriteret

Det er dog ikke kun os VVS’ere, blikkenslagere og skorstensfejere, der efterspørger handling, når det kommer til asbestproblemet. I en stor befolkningsundersøgelse foretaget af Electica i september 2021, svarede 65 procent af Socialdemokratiets vælgere, at de mener, at politikerne i højere grad skal prioritere at fjerne asbest fra ejendomme og bygninger. Det samme gør sig i øvrigt gældende for 66 procent af SF’s vælgere, 72 procent af Enhedslistens vælgere og 49 procent af Radikale Venstres vælgere.

-AKJ

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

15.01.2025Installator.dk

Bravida på vej med Nordjyllands største teknikhus

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle