19.09.2018  |  EL  |  Energi

Arkitektsolceller tegner fremtiden

Boligejerne vælger de traditionelle solcelleanlæg fra, fordi der ikke længere er de samme tilskud. Men nye designsolceller vinder frem, mener flere eksperter.

De store firkantede solcelleanlæg, der efterhånden glitrer på mange boligejeres tage, er ved at gå af mode, skriver sondagsavisen.dk. De tilskudsordninger regeringen engang tilbød, er nu trukket mere eller mindre tilbage, og hermed er også gejsten for en økonomisk fordel faldet, mener energirådgiver.

”Solcellerne er blevet billigere, og den udvikling vil bare fortsætte i de kommende år. Men fordi regeringen har lukket for de gamle tilskudsordninger, og man nu får meget lav betaling for den strøm, man ikke selv kan bruge, er økonomien i at investere i solceller samlet set blevet dårligere,” siger Gunnar Boye Olesen, energirådgiver og politisk koordinator i Vedvarende Energi, til sondagsavisen.dk.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Solceller producere mindre i varmen

Men selvom de traditionelle solcelleanlæg ikke hitter lige så meget mere, har solcellerne stadig en lys fremtid. Markedet er åbnet op for nye muligheder, mener arkitekt og fagekspert i Bolius, Tine Nielsen:

”I begyndelsen var det både dyrt og ikke særlig effektivt at få etableret solcelleanlæg i sin private bolig. Så blev det først effektivt og derefter billigt, men ikke så kønt. Nu går det så den vej, hvor man er begyndt at arbejde mere med æstetikken, så arkitekturen og det tekniske spiller sammen. Her begynder det at blive interessant,” udtaler hun til sondagsavisen.dk.

Branchen tror på solcellerne
Flere branchefolk mener ikke, at de manglende tilskudsordninger fra politikkerne stopper solcelleudviklingen.

”Produkter, hvor solceller og byggematerialer er smeltet sammen, vil vinde frem, fordi folk vil købe dem både på grund af æstetik, bæredygtighed og økonomi. Så jeg tror ikke, politikerne er i stand til at bremse udviklingen,” siger Michael Ariel Nielsen, CEO i Ennogie, til sondagsavisen.dk.

Læs også: Nyt hospital skal køre på solceller

Michael Ariel Nielsen bliver bakket op af CEO Yakov Safir, fra solcelleproducenten Racell, som mener, at solcellekulturen kun lige er begyndt.

”Lige nu udvikler vi fx på ikke bare at udnytte solstrålerne, men også den varme, der genereres inde i solcellerne, så man kan trække den ud og smide den ind i en tank eller varmepumpe og få både rumvarme og varmt vand,” siger han.

De nye arkitektsolcelleanlæg i 2018 er bl.a. integrerede solcelletage, -facader, -vinduer mm.

- SN

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere