Bæredygtigt byggeri må ikke styres af følelser
Bæredygtigt byggeri er i fare for at blive følelsesstyret fremfor fornuftsbaseret. Men vi må holde de hurtige løsninger stangen, hvis vi skal bygge bæredygtigt byggeri, der holder i længden. Sådan lyder det fra arkitekt Dorte Mandrup, som kan opleves på Building Green i oktober.
Bæredygtige løsninger til byggebranchen er blevet mere eftertragtede. Og det er fantastisk, mener Dorte Mandrup. Hun advarer dog mod, at vi udråber bestemte byggemetoder og materialer til at være særligt bæredygtige.
”Vi må ikke lade følelser og buzzwords styre os. Jeg synes, det er dejligt, at det er blevet muligt at arbejde med træ, bygge med upcyclede materialer og designe bygninger til adskillelse. Jeg er for det hele. Men vores valg skal være båret af evidens. Der er ingen lette svar på bæredygtighed. Det er kompliceret og omfattende, så vi må holde de hurtige svar stangen og undersøge alt til bunds, før vi vælger materialer og design”, udtaler Dorte Mandrup i en pressemeddelelse fra Building Green.
Mindre grønt end antaget
Dorte Mandrup fortæller til pressemeddelelsen, at hun flere gange har oplevet, at det, der intuitivt syntes mest bæredygtigt, ikke var så grønt, da alle mellemregninger blev regnet igennem.Som eksempel nævner hun Isfjordscentret i Ilulissat i Grønland. Her var udgangspunktet at tegnestuen skulle bygge et træhus for at mindske CO2 aftrykket. Men materialet var ikke så grønt endda, da alle forhold blev gennemanalyseret. Projektet krævede nemlig en stor mængde containere med træ, der skulle transporteres til Grønland. Hun forklarer, at de derfor endte med en hybrid af træ og stål, som mindskede mængden af materialer, som skulle transporteres.
Sagen viser, at det handler om at forstå konteksten, materialerne og de sociale forhold på stedet, hvis projektet skal være virkelig bæredygtigt. Det giver mening at bygge med upcyclede materialer, hvis der er en gammel betonbygning på grunden, der kan genanvendes. Men upcycling i sig selv må ikke blive et dogme, ligesom træ ikke er det bedste byggemateriale i alle sammenhænge, mener Dorte Mandrup, der hellere vil bygge noget, som kan holde i 100 år end skilles ad om 50 år.
”Vi skal ikke superoptimere alting økonomisk. Hvis vi er generøse i vores arkitektur, bygger vi bæredygtigt til fremtiden”, slutter Dorte Mandrup.
-CH