Børnemadrasser og sandkasser fjerner metan fra drikkevandet
Kombinationen af en børnemadras, en sandkasse og helt naturligt forekommende bakterier har vist sig at kunne reducere mængden af drivhusgassen metan i drikkevand med helt op til 75 procent.
Flere steder i Danmark indeholder grundvandet store mængder af drivhusgassen metan, som vandværkerne effektivt fjerner fra vandet, inden det ledes ud til forbrugerne. Nu er der udviklet en ny biologisk løsning, som kan omdanne metanet til det langt mindre klimaskadelige CO2.
”Når vi ilter grundvandet på vandværket, bliver metanet frigivet og ender direkte i omgivelserne og i atmosfæren. Men hvis vi efter iltningen omdanner den frigivne metan til CO2, reducerer vi klimabelastningen betragteligt”, siger Peter Underlin, forsyningschef og COO i Hillerød Forsyning til en pressemeddelelse fra Teknologisk Institut.
Projektet, som kaldes BioBox, består primært af en metaltønde, tre lag madrasskum fra en børnemadras samt naturlige bakterier, der kommer fra vandværkets egne sandfiltre.
En vigtig klimaindsats
Idéen til at løse metan-udfordringen er født på Teknologisk Institut og støttet af Miljøstyrelsen.
Forsøgene på blandt andet Stenholt Vandværk uden for Hillerød viser, at BioBox, i en opstilling med næsten samme dimensioner som et fuldskalaanlæg, kan reducere udledningen af metan med op til 75 procent. Selvom metan fra den danske vandproduktion udgør en lille del af den samlede udledning af metan herhjemme, ville BioBox alligevel kunne gøre en forskel.
”Vi ved fra tidligere projekter, at vandværkernes egne sandfiltre rummer en vis mængde bakterier, der æder noget af metanet i vandet. Vi er blevet klogere på bakteriernes funktion og vækstbetingelser, som vi kan kontrollere i sandfiltrene. Derfor antog vi også, at de samme bakterier ville kunne tage sig af det metan, der ender i luften. Det viste sig at holde stik”, fortæller forretningsleder, ph.d., Sanin Musovic, Teknologisk Institut.
Han forklarer, at hvis vi i hele Danmark kan reducere udledningen af metan fra produktionen af drikkevand med 75 procent, svarer det til den samme mængde CO2, som 7-8.000 nye biler udleder om året.
Sanin Musovic vurderer, at konceptet også vil kunne anvendes i andre brancher, der udleder metanholdige luftstrømme, for eksempel i lukkede staldmiljøer i landbruget.
-CH