Analyse: Virksomheder føler sig dårlig behandlet
Intimidering, mistænkeliggørelse og urimelige krav fra myndighederne er en del af dagligdagen for mange små og mellemstore virksomheder, ifølge en ny undersøgelse blandt 1.400 vikrsomheder fra SMVdanmark.
"Vores analyse dokumenterer, at vi har et problem. Nu må næste skridt være at finde ud af, hvad det er internt i den offentlige sektor, der gør, at servicen opfattes så ringe og så grænseoverskridende," siger Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark.. Foto: Ulrik Jantzen / www.BuroJantzen.com
Undersøgelsen afslører, at knap hver tredje virksomhed (32 pct.) føler sig dårligt eller uretfærdigt behandlet af det offentlige. Hele 18 pct. af virksomhederne angiver direkte, at de er blevet talt ned til eller intimideret i kontakten med myndighederne, mens 29 pct. rapporterer, at rådgivningen fra offentlige instanser har været mangelfuld eller direkte vildledende.
“Det her handler ikke om enkeltsager eller tvivlsom service. Der er tale om udbredt skrankepaveri, hvor virksomheder på daglig basis bliver talt ned til, mistænkeliggjort og kastet rundt i et ugennemskueligt bureaukrati. Det skriger på handling og på et opgør med en virkelig uhensigtsmæssig kultur," siger Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark.
Han påpeger, at virksomheder oplever, at myndighederne ser sig selv som ufejlbarlige og afviser kritik med henvisning til klageinstanser:
“Vi er jo altså grundlæggende på samme hold. Virksomheder og offentlige myndigheder skal spille hinanden gode, så vi sammen kan gøre kagen større. Det sker heldigvis i de fleste tilfælde, men vores analyse viser alt for mange eksempler på det modsatte, og at kontrol, mistillid og nidkærhed har taget over."
Jakob Brandt opfordrer til, at der politisk iværksættes en undersøgelse af sagsbehandlerkulturen i både kommuner og hos statslige myndigheder.
-emte