Beboere i Aarhus Kommune raser over ny gadebelysning
I Aarhus Kommune er 29.000 gammeldags gadelamper udskiftet med billigere, mere energibesparende LED-lamper. Det har gjort flere beboere på Høegh-Gulbergs Gade stærkt utilfredse – de mener, at lyset fra de nye lamper er koldt og grimt.
I Aarhus er gadelyset under forandring, og det har blandt andet gjort flere beboere i Høegh-Guldbergs Gade stærkt utilfredse. Det skriver Randers Amtsavis.
29.000 gammeldags natriumgadelamper med, varmt, rød-gult skær er netop blevet udskiftet med mere moderne LED-lamper, der sparer på energien.
Til gengæld lyser de nye gadelamper med et koldere, mere blåt lys, og har en farvetemperatur på 4.000 kelvingrader. Til sammenligning har gadelamperne i Københavns Indre By en farvetemperatur på 2.500 og 2.700 kelvingrader.
”Vi må sætte spørgsmålstegn ved den beslutning. Vil vi have en by, der er kold i belysningen? Man har valgt nogle kelvingrader, der ikke hører hjemme herinde i byen. Hvis ikke der er den æstetisk kvalitet med i det valg, man træffer, så bliver vi nødt til som borgere at tage stilling til, om det er den rigtige beslutning Miljø og Teknik har taget”, siger Elle-Mie Ejdrup Hansen til Randers Amtsavis. Hun er, ud over at være beboer i kvarteret, også billedkunstner og arbejder med lys.
Ifølge beboerne er det også problematisk, at gadelamperne er blevet udskiftet uden underretning fra kommunen.
Nye gadelamper billigere for kommunen
Endnu en udskiftning af gadebelysningen har dog lange udsigter. De 29.000 nye LED-pærer har en levetid på 25 år.
Stadsarkitekt i Aarhus Kommune, Stephen D. Willacy, forsvarer beslutningen, men kan godt forstå beboernes utilfredshed.
”I parcelhuskvartererne har det mange steder været en stor succes at skifte lamperne”, siger han til amtsavisen og fortsætter:
”Jeg kan godt forstå, der er en bekymring for det lys. Intensitet på 4.000 kelvin giver et koldt blåt skær, som man ser på indfaldsveje, hvor sikkerheden skal være høj, men i et kvarter hvor hastigheden er lav, er der ikke nødvendigvis de samme funktionelle krav. Der kan man diskutere, hvilket niveau, man vil ramme. Vi har talt om, at vi også kunne tage mere hensyn til byens forskelligartede kulturmiljøer og arbejde mere med stemningen ved lyssætningen”, siger Stephen D. Willacy.
Årsagen til udskiftningen af gadebelysningen er lampernes ophæng og ledningsnet, der har givet op.
De nye lamper bliver placeret i master på siden af vejen frem for at hænge over kørebanen, hvilket gør lamperne billigere for kommunen at vedligeholde.
Læs også: P-hus får smæk på farverne specialprogrammeret LED
Kommunen planlægger at udskifte endnu 25.000 gadelamper i gaden.
- SMF