20.05.2020  |  EL  |  Branchen

Blik og Rør præsenterer grønne forslag til vækst

Blik- og Rørarbejderforbundet har offentliggjort et udspil med 10 forslag til indsatser, som vil styrke klimaet og byggesektoren i genopbygningen af landets økonomi.

Under overskriften ”Genopbygningen af Danmark – den grønne vej mod vækst” præsenterer Blik- og Rørarbejderforbundet 10 forslag til, hvordan Danmark kan komme stærkt igennem coronakrisen.

Læs også: Brancheorganisation: Gode takter i klimaudspil – men der skal mere til

Fagforbundet, som organiserer landets blikkenslagere, VVS’ere og skorstensfejere, foreslår, at der sættes særligt ind på fire indsatsområder: En grøn renoveringsstrategi, krav til indeklimaet i alle kommunale bygninger, et styrket incitament for energioptimering i private boliger og et krav om energieffektivisering af boliger i den almene sektor.

De 10 forslag, som er fordelt på fire indsatsområder, har til formål at styrke den danske økonomi, skabe og fastholde arbejdspladser samt bidrage til den grønne omstilling.  

”Vi står som samfund i en situation, vi aldrig har stået i før. Vi har en økonomi og et arbejdsmarked, som vi ikke har set siden finanskrisen. Samtidig står vi over for en klimatrussel, som vi ikke må ignorere, hvis vi vil sikre vores børns fremtid. I Blik og Rør mener vi, at svaret på klimaudfordringen også er svaret på genopbygningen af Danmark efter coronakrisen”, siger Henrik W. Petersen, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet.

Selvom udfordringerne er komplekse, er mange af løsningerne forholdsvis lette at gå til. Blik og Rør anbefaler blandt andet, at der indføres incitamentordninger for bygningsejere, så de kompenseres for at foretage energirigtige renoveringer, og at Boligjobordningen nytænkes, så man fremover også kan trække materialer til energirenovering fra.

Fokus på sundt indeklima
”De fleste af løsningerne er forholdsvis simple, men de kræver, at vi er klar til at investere i omlægningen, og at vi indfører mekanismer, som gør, at det kan betale sig at energirenovere – uanset om du er privatperson, kommune eller boligforening”, siger Henrik W. Petersen.

Blik- og Rørarbejderforbundet har længe efterlyst politisk fokus på indeklima i blandt andet folkeskoler og daginstitutioner. Arbejdstilsynets kontroller har vist, at 25 procent af landets folkeskoler døjer med dårligt indeklima, hvilket har store konsekvenser på både trivsel, sundhed og indlæringsevne.

”Et sundt og rent indeklima vil være endnu mere vigtigt i den kommende tid, hvor vi langsomt skal til at åbne landet op igen. Særligt i daginstitutioner og skoler, hvor mange børn samles tæt, og på landets plejecentre, hvor beboerne er i risikogruppen, er det vigtigt, at vi sørger for, at luftkvaliteten og indeklimaet er i top”, siger Henrik W. Petersen.

I udspillet foreslår Blik og Rør derfor, at der stilles krav til landets kommuner om, at de skal udarbejde indeklimahandlingsplaner for alle kommunale bygninger, hvor der færdes mange mennesker til dagligt, samt at anlægsloftet fjernes permanent, så kommunerne har mulighed for at investere i bedre ventilations- og udluftningsløsninger.

Læs også: Danskerne mangler viden om energioptimering i privaten

Udspillet kan findes i dets fulde form her.

- SMF

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere