Brancheorganisation: Gode takter i klimaudspil – men der skal mere til
Der er forsigtig optimisme at spore hos Tekniq Arbejdsgiverne efter offentliggørelsen af første del af regeringens klimaplan. Den lægger op til at gøre det billigere at skifte fra sort til grøn opvarmning, mener brancheorganisationen.
Regeringen har nu løftet en lille smule af sløret for en kommende klimaplan, der skal bringe Danmark frem mod målet om en reduktion på 70 procent af CO2-udledningen i 2030. Regeringen vil således sætte fart i udfasningen af naturgas og olie til opvarmning ved blandt andet at gøre det billigere at skifte til varmepumper. En strategi, der glæder Tekniq Arbejdsgiverne.
”Vi mangler endnu at se den endelige plan, men der er gode takter i regeringens udspil. Det er fornuftigt, at der nu tages fat på at udfase den fossile bygningsopvarmning. Vi har længe argumenteret for, at det skulle gøres mere attraktivt for ikke mindst de private boligejere at skifte til grøn opvarmning”, siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør hos Tekniq Arbejdsgiverne, der understreger, at Danmark skal ud af den økonomiske krise ved at tænke grønt og skabe arbejdspladser.
På varmeområdet skal det ske ved at motivere danskerne til at investere i eget hjem og ikke ved at gøre kommuner eller fjernvarmesleskaber til varmepumpeleverandører i konkurrence med lokale, private virksomheder.
Læs også: Danskerne mangler viden om energioptimering i privaten
”En løsning kan være at udvide den eksisterende boligjobordning, så man hæver det fradragsberettigede beløb til at omfatte materialer, når man f.eks. får installeret en varmepumpe. Man kan også give mulighed for at overføre uudnyttede fradrag fra år til år. Det vil virkelig kunne få flere boligejere til at vælge en varmepumpe – i hvert fald mere end ved at straffe dem, der har et olie- eller gasfyr,” siger Troels Blicher Danielsen.
Grønne løsninger skal tilgodese alle slags boligejere
I den første del af regeringens plan lyder det, at afgifterne på varme fra naturgas og olie skal hæves, mens de skal sænkes på elvarme. Samtidig vil man bruge 2,3 milliarder kroner til udskiftning af olie- og gasfyr ved blandt andet at støtte varmepumper på abonnement.
”Det er rigtig positivt at regeringen sænker elvarmeafgiften og vil støtte udbredelsen af f.eks. varmepumper. Regeringen skal ikke gøre sig til dommer over hvilke forretningsmodeller, der skal drive markedet. Varmepumper på abonnement er en dyr løsning for forbrugerne, og langt de fleste vælger i dag at købe varmepumper på trods af de betydelige tilskudsordninger, der findes til varmepumper på abonnement”, siger Troels Blicher Danielsen og uddyber:
”Det er kun en mindre del af de olie- og gasopvarmede boliger, der skal over på fjernvarmenettet, hvis vi skal gennemføre omstillingen samfundsøkonomisk optimalt. Derfor er det vigtigt, at forslaget også støtter de boligejere, som ikke ønsker eller overgå til fjernvarmen,” siger Troels Blicher Danielsen.
Læs også: Sådan når regeringen sit mål om CO2-reduktion
Der er brug for handlekraftige frontløbere
Direktøren noterer også med tilfredshed, at regeringen vil gøre det billigere at bruge overskudsvarme fra datacentre i fjernvarmesystemet, ligesom man vil afholde kommuner fra at vælge fossile løsninger, når de skal gennemføre varmeprojekter.
”Igen er der tale om fornuftige tiltag, som skaber nogen optimisme for det videre forløb af de øjeblikkelige klimaforhandlinger. Jeg håber, at man fra regeringens side i den forbindelse vil lytte til de mange ambitiøse forslag fra blandt andet klimapartnerskaberne og vil gå handlekraftigt til værks, hvis vi skal gøre os håb om at nå de opstillede klimamål”, siger Troels Blicher Danielsen.
Samtidig pointerer han, at der er brug for, at den offentlige sektor går forrest – også når det gælder udfasningen af fossil opvarmning.
”Vi har i vores forslag til en strakspakke i sidste måned derfor foreslået, at man stiller krav til, at alle oliefyr i den offentlige sektor skal være udfaset senest i 2022. Et initiativ, man med fordel kan inddrage i regeringens klimaplan. Oliefyr står stadig for cirka syv procent af opvarmningen i offentlige bygninger til trods for, at det er en både dyr og klimaskadelig løsning”.
- HCL