Boligjob-ordning vil bekæmpe sort arbejde
Den gamle boligjob-ordning mindskede sort arbejde, viser tal fra Danmarks Statistik. Nu håber Dansk Byggeri, at den nye ordning kan gøre det samme.
Den netop indførte, grønne boligjob-ordning vil bekæmpe sort arbejde i byggebranchen. Det vurderer Dansk Byggeri efter at have gennemgået tal fra Danmarks Statistik baseret på den forrige boligjob-ordning.
Således faldt andelen fra 268.000 til 158.000, der tilkendegav, at de havde fået udført sort arbejde i perioden 2011-2013.
Selvom alt ikke kan tilskrives boligjob-ordningen, er det stadig en agørende del af forklaringen, vurderer Michael Riff Alexandersen, erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri.
Der er selvfølgelig flere årsager til faldet. BoligJob-ordningen kan ikke tage æren for det hele, men den har helt sikkert haft en indflydelse på, at tallet er faldet. Det er også den melding om et fald i efterspørgslen på sort arbejde, som vi får fra de mindre håndværksmestre rundt omkring i hele landet, siger han i en pressemeddelelse.
Ifølge en meningsmåling fra YouGov er netop boligjob-ordningen af afgørende betydning, når danskerne skal beslutte sig om sort eller hvidt arbejde.
Læs også: Antallet af konkurser stiger i bygge- og anlægsbranchen
21 procent af de kunder, der benyttede sig af ordningen, mener, de havde valgt sort arbejde, hvis ordningen ikke havde eksisteret.
Det gør alt andet lige det hvide arbejde mere attraktivt, når man kan trække 15.000 kroner per person i hustanden fra i skat. Og netop kravet om, at fradraget kun kan fås ved at have en kvittering på arbejdet, er med til at bekæmpe det sorte arbejde, siger Michael Riff Alexandersen og tilføjer:
Næsten 600.000 danskere brugte sidste år ordningen, så det betyder i runde tal, at over 50.000 danskere ville have fået udført sort arbejde, hvis ikke det havde været for BoligJob-ordningen.
Boligjob-ordningen var noget af det første den nye Venstre-regering indførte med De Konservative, Dansk Folkeparti, Alternativet og SF.
-JPN