Boom i brandtjek for etageboliger - og det vrimler med fejl
Storbranden i Vanløse, der for præcis to år siden gjorde beboerne i 130 lejligheder hjemløse, har medført et øget fokus på brandsikkerheden i etageejendomme. DBI udfører ti gange flere brandtjek og hver tredje ejendom har alvorlige fejl.
I årene før storbranden lå antallet af brandtjek af etageejendomme nogenlunde stabilt på omkring 20 om året. I 2022 og 2023 er dette tal mere end tidoblet til henholdsvis 225 og 255 brandtjek.
Langt størstedelen af denne stigning kan ifølge DBI med rimelighed tilskrives et øget fokus på brandsikkerhed.
“Selvom baggrunden er tragisk, er det naturligvis en positiv udvikling, at flere etageejendomme er blevet mere opmærksomme på brandsikkerhed. For der er bestemt problemer derude,” siger Brian Mailund, leder af Brandteknisk Driftsrådgivning hos DBI.
Brian Mailund henviser til, at medarbejderne i hans afdeling stort set altid finder fejl, når de laver brandtjek af en ejendom. Og i ca. hver tredje ejendom er fejlene så alvorlige, at de kan have konsekvenser for personsikkerheden.
Trods tidoblingen af udførte brandtjek er der langt igen.
Mange boligforeninger og -administratorer er nemlig ikke opmærksomme på, at bygningsreglementet stiller krav om, at den passive brandsikring skal efterses en gang om året, og Vanløse-branden er ifølge DBI et grumt eksempel på, hvor galt det kan gå.
-emte