Branchefolk: Sådan bliver 2015 i installationsbranchen
Det offentlige byggeri vil have en positiv effekt på installationsbranchen i 2015, mens tilbageholdende forbrugere vil fastholde privatmarkedet i slæbegearet. Sådan lyder spådommen fra flere branchefolk, der har vurderet det kommende års positive og negative tendenser.
-
Niels Jørgen Hansen - Administrerende direktør i Tekniq
- PLUS: Med de positive briller har en forventning om en mindre bedring i økonomien næste år, men man skal dog huske, at opsvinget er blevet udskudt gang på gang de seneste år, så det er usikkert om det sker i 2015. Hvis vi ser på det private byggeri, forventer vi en beskeden fremgang fra et historisk lavt niveau. Mens vi i det offentlige byggeri vil opleve, at flere store bygge- og anlægsprojekter kommer ind i den fase, hvor installationsbranchens ydelser bliver efterspurgte i 2015. Det gælder særligt de store sygehusbyggerier. Der vil dog gå et par år, før de store projekter for alvor skaber meraktivitet i branchen.
- MINUS: På den negative side er der desværre meget, der trækker branchen i den forkerte retning i 2015. For eksempel at BoligJob-ordningen ophører. Det vil betyde, at der kommer et opgavetomrum i forhold til de private boligejere. Rammen til renovering af almene boliger vil også være lavere end i 2014, selvom det dog stadig er et højt niveau. Og så må vi ikke glemme, at priskonkurrencen fortsat er meget hård i installationsbranchen.
Søren Schmidt - Næstformand i Tekniq og direktør i VVS-virksomheden De Blå Mænd
- PLUS: Hvis vi skal tale om det positive, så er det godt, at den nuværende regering har fokus på, at vi skal have renoveret boligmassen. Med en socialdemokratisk regering, er det særligt det almennyttige byggeri, der er fokus på, og det er vi glade for i VVS-branchen. Vi er også glade for, at der er kommet mere fokus på, at VVS-folk er dygtige til energibesparelser. Vi kan altså bruges til andet end bare at sætte håndvaske op, og det er regeringen heldigvis ved at få øjnene op for.
- MINUS: I forhold til 2015 er vi bekymrede over den stagnation, vi oplever i installationsbranchen. Det kan tydeligt mærkes, når store virksomheder som eksempelvis Grundfoss nedlægger 400 industriarbejdspladser. I el- og VVS-branchen mærker vi det ekstra tydeligt, fordi de store tekniske virksomheder giver os en masse arbejde med deres mange rør og ledninger, der skal holdes ved lige. I forhold til de private forbrugere oplever vi, at de er blevet mere prisbevidste. Mange vælger at spare pengene op i banken, selv om det ikke giver meget afkast, som det ser ud lige nu.
Jani Lykke Methmann - Direktør i Arbejdsgiverne
- PLUS: Der er ingen tvivl om, at det bliver det offentlige byggeri, der kommer til at stå for væksten til næste år. I den forbindelse har Arbejdsgiverne arbejdet for, at kommunerne skal udbyde flere fagentrepriser, der ikke kræver flere hundrede ansatte. Vi ser nemlig gerne, at små og mellemstore virksomheder også kan byde ind. Vi oplever, at kommunerne er positivt indstillet, og for eksempel Aarhus Kommune har haft gode erfaringer med at lave fagentrepriser i deres offentlige udbud, som de rent faktisk har tjent penge på. Vi ser derfor positivt på de signaler kommunerne sender omkring fagentrepriser.
- MINUS: Når det er sagt, er vi selvfølgelig spændte på, om de offentlige udbud når at komme ned i et niveau allerede i 2015. Til trods for de positive kommunale takter så går det kommunale byggeri stadig primært til de store virksomheder. I år har vi også haft en del konkurser blandt små og mellemstore virksomheder, selv om udviklingen trods alt er bedre end i 2010. Vi frygter dog, at SMVerne atter vil være pressede i 2015, fordi det private marked ikke er kommet med endnu. Derfor er det også en kæmpe katastrofe, at regeringen har valgt at droppe BoligJob-ordningen fra januar.
Læs flere forudsigelser fra branchens nøglepersoner i den trykte udgave af Erhvervsmagasinet Installatør, som udkommer i januar.