Branchen skyder ’åndssvagt’ forslag om special-designede erhvervsuddannelser ned

Organisationerne El-forbundet, Tekniq og HK kritiserer alle regeringens udspil, som de frygter vil skabe ubrugelige uddannelser, gå ud over mobiliteten på arbejdsmarkedet og få virksomhederne til at flygte fra at uddanne lærlinge.

"I et lille land som Danmark skal vi ikke have en Skive-elektriker, en Aalborg-elektriker og en helt tredje elektriker et andet sted i landet”, lyder det fra El-forbundet. Tekniq påpeger samtidig, at elektrikeruddannelsen, der blev udbudt i 2015, allerede har skabt den fleksibilitet, som regeringen efterspørger. Arkivfoto..

Hvis forslaget gennemføres, så risikerer man at give fremtidens el- og VVS-installatører ubrugelige discountuddannelser samtidig med, at man skader erhvervslivets muligheder for at rekruttere dygtige faglærte.

Så hård lyder kritikken fra både fagforbund og arbejdsgiverorganisationer over, at regeringen vil gøre det muligt for erhvervsskoler at designe og udbyde deres egne erhvervsuddannelser.

Det skriver Avisen.dk.

Læs også: Brancheorganisationer hilser regeringens erhvervsskoleudspil velkommen

I Dansk El-forbund er forbundssekretær Benny Yssing bekymret.

”Vi risikerer, at nogle unge kommer ud med ubrugelige uddannelser, ligesom kvaliteten i uddannelserne undergraves. I et lille land som Danmark skal vi ikke have en Skive-elektriker, en Aalborg-elektriker og en helt tredje elektriker et andet sted i landet”, siger han til Avisen.dk.

I el-forbundet frygter man, at regeringens forslag kan betyde, at nyuddannede elektrikere eller andre faglærte med et svendebrev kan noget vidt forskelligt afhængigt af, hvor man er uddannet. Kort sagt at man undergraver de nationale kompetencer knyttet til hver enkelt erhvervsuddannelse. 

”Vi kan ende med lokale hovsa-løsninger”, mener forbundssekretæren og tilføjer, at unge, der går i lære som smede, plastmagere og elektrikere, ikke kan være tjent med ikke at vide, hvilken kvalitet deres uddannelse har.  

Sådan vil regeringen styrke erhvervsuddannelserne

Regeringen fremsatte i september 2018 udspillet »Fra folkeskole til faglært«. Udspillet skal få flere unge til at vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse.

Udspillet indeholder mere end 50 initiativer indenfor 12 områder, blandt andet skal der være flere valgfag i folkeskolen 7. - 9. klasse, der skal foregå på erhvervsskolerne.

Regeringen vil afsætte to milliarder kroner frem til 2022 til at gennemføre de nye initiativer.

Et af forslagene er mere frihed til erhvervsskolerne.  I udspillet hedder det blandt andet:

"Indviklede regler og unødigt bureaukrati må aldrig stå i vejen for, at unge mennesker kan få en uddannelse af høj kvalitet".

"Regeringen ønsker, at det skal være nemmere at oprette nye, lokale erhvervsuddannelser. Potentielle nye udbydere, herunder private, skal desuden have lettere adgang til at udfordre det nuværende institutions- og udannelsesbillede. Det forslås at afsøge mulighederne for at give erhvervsskolerne mulighed for lokalt at oprette nye uddannelser og bestemme uddannelsens indhold".   

Kilde: "Fra folkeskole til faglært – erhvervsuddannelser til fremtiden".

Vil gå ud over mobiliteten på arbejdsmarkedet
På samme måde vender underdirektør i Tekniq Tina Voldby ifølge Avisen.dk også tommelfingeren ned til forslaget.

”Hvis man begynder på det her show, hvor man lader det være op til hver enkelt skole at finde ud af, hvordan en elektrikeruddannelse eller hvilken som helst anden erhvervsuddannelse skal se ud, ender vi op med mange forskellige erhvervsuddannelser, og det vil helt sikkert gå ud over mobiliteten på arbejdsmarkedet”, siger hun.

Den bekymring deler forbundsformand i HK, Kim Simonsen. Han er også formand for Bestyrelserne i Danske Erhvervsskoler og Gymnasier og hælder forslaget ned ad brættet.

”Det er et åndssvagt forslag. Det er et kendetegn ved Danmark, at hvis du har en faglig uddannelse fra den ene ende af landet, kan den også bruges i den anden ende af landet. Det er helt afgørende at fastholde de faglige mål og kvaliteter for uddannelserne over hele landet”, siger han til Avisen.dk.

For fem år siden gik Tekniq sammen med Dansk El-Forbund om at udvikle en ny elektriker-uddannelse med fokus på kvalitet og behovene på arbejdsmarkedet. En uddannelse, hvor eleverne opnår en fælles grundviden, efterfulgt af valgfrie moduler, hvor man specialiserer sig som elektriker indenfor byggeri, industri, alarm eller noget helt fjerde.

Der er allerede fleksibilitet i elektrikeruddannelsen
Den nye elektrikeruddannelse, der blev udbudt i 2015, er blevet en stor succes. Udover at flere unge søger uddannelserne, har langt flere virksomheder oprettet lærepladser.

”Vi har skabt den fleksibilitet i uddannelsen, som blev efterlyst, og andre faglige udvalg kan gøre det samme indenfor de nuværende rammer. Det er en supermisforståelse at tro, at en skole og et antal faglærere ved bedst om, hvad virksomhederne og branchen har brug for af fremtidige kompetencer”, fastslår Tina Voldby overfor Avisen.dk.

Læs også: Ambassadørkorps skal få flere piger til at vælge en erhvervsuddannelse

Underdirektøren pointerer også, at unge i gang med en erhvervsuddannelse ikke ville kunne flytte skole midt i en uddannelse, fordi man ikke ved om uddannelsen er den samme i Vestjylland og Nordsjælland.

”Vi ville også frygte i sådan et regime, at virksomhederne ville flygte fra at uddanne lærlinge. Og vi er bange for, at skolerne ville undervise efter den laveste fællesnævner i stedet for at hæve ambitionsniveauet”, pointerer hun. 

Lige nu forhandles regeringens udspil hos undervisningsminister Merete Riisager (LA). Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar til kritikken, men hun ønsker ikke at udtale sig på grund af de igangværende forhandlinger.

- JMA

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Uddannelse 2018

Relateret indhold

20.12.2024Installator.dk

Pengeregn over TEKNIQ-medlemmer

20.12.2024Inspectly ApS

Sponseret

Kvalitetsklubben: Styrk dit byggeprojekt med skarp intern kommunikation

20.12.2024Carlog System

Sponseret

Carlog System ønsker alle en glædelig jul samt et godt nytår

19.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO’s klimamål sætter en ny standard for grossisterne

19.12.2024Installator.dk

Stejl læringskurve koster dyrt for nystartet VVS-installatør

18.12.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Vi byder Thomas Bøgh Laursen velkommen til Wieland Electric A/S!

17.12.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO THERM fusionerer med KVM-Genvex

17.12.2024Installator.dk

Solplus A/S bliver en del af InstallatørGruppen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle