Brancheorganisation: Godt at nedtone gymnasiers udbud af erhvervsuddannelser

Hos Tekniq Arbejdsgiverne glæder man sig over, at regeringen, med den første del af dens ungeudspil, har reduceret planerne om at lade gymnasier udbyde erhvervsuddannelser.

I forbindelse med den nye aftale, skal der etableres et såkaldt "henvisningstaxameter". Det skal være med til at hjælpe elever, der har valgt en forkert uddannelse i første omgang. Arkivfoto..

Brancheorganisationen er særligt tilfredse med, at man med den nye aftale har neddroslet de tidligere annoncerede planer om, at landets gymnasier skulle have mulighed for at udbyde erhvervsuddannelser.

”Vores bekymring har blandt andet været, at det, hvis gymnasierne fik mere eller mindre fri mulighed for at udbyde erhvervsuddannelser, ville blive umuligt at fastholde og styrke kvaliteten af disse uddannelser. Det ser det heldigvis ud til, at man har taget højde for i dagens aftale”, siger Tina Voldby, underdirektør hos Tekniq Arbejdsgiverne.

Ungeudspillet skal være med til at sikre erhvervsrettede uddannelser i hele landet.

”Vores bekymring har blandt andet været, at det, hvis gymnasierne fik mere eller mindre fri mulighed for at udbyde erhvervsuddannelser, ville blive umuligt at fastholde og styrke kvaliteten af disse uddannelser", lyder det fra Tina Voldby. Foto: Tekniq Arbejdsgiverne..

Tidsbegrænset dispensation i samarbejdede med erhvervsskolerne
Den nye aftale indebærer, at offentlige- og private gymnasier samt voksenuddannelsescentre (VUC) i første omgang kun kan få en tidsbegrænset dispensation til at udbyde grundforløb på de ikke udstyrstunge erhvervsuddannelser.

Derudover skal sådanne grundforløbsudbud foregå i tæt samarbejde med en erhvervsskole. Og det lokale uddannelsesudvalg på erhvervsskolen skal være med til at sikre kvaliteten af uddannelsen.

”Det kan vi kun være glade for. Netop udstyrstunge uddannelser som eksempelvis elektriker, VVS-energi, kleinsmed eller industritekniker stiller både krav om dyre og løbende investeringer i teknisk udstyr og til de fysiske rammer, som det er vurderingen, at gymnasierne ikke vil kunne leve op til,” siger underdirektøren og uddyber:

”I stedet bør man bruge midler på at styrke erhvervsskolernes behov for investeringer i udstyr og digitaliserede undervisningsforløb, så kvaliteten kan øges, og så skolerne kan tiltrække endnu flere dygtige unge”.

Taxameterordning kan gavne unge, der vælger forkert
Af aftalen fremgår det ligeledes, at der etableres et såkaldt ”henvisningstaxameter”, der skal styrke gymnasiernes arbejde med at hjælpe de elever, som har valgt forkert, videre i retning af eksempelvis erhvervsuddannelserne.

Taxameterordningen skal sikre, at økonomien ikke er en barriere for at give de unge den nødvendige vejledning.

”Det er en både god og konstruktiv løsning. Vi ser, at over hver femte student ikke er kommet i gang med en videregående uddannelse 27 måneder efter, de fik hue på. Med henvisningstaxametret kan vi forhåbentlig få styret en del af disse unge videre til for eksempel en erhvervsuddannelse i stedet”, siger Tina Voldby.

Læs også: ”Boss Ladies”-projekt skal få piger ind på erhvervsuddannelserne

Hun er også godt tilfreds med, at man med aftalen afsætter 25 millioner kroner til, at erhvervsskoler, gymnasier og VUC’er kan oprette nye uddannelsessatellitter af erhvervsrettede uddannelser i de egne, hvor der ikke findes et udbud i forvejen. Og opfordrer skolerne til at benytte sig af muligheden.

- SDN

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding