Brancheorganisationer: Der mangler klarhed om erhvervsuddannelsernes økonomi

Med finanslovforslaget, som regeringen netop har præsenteret, fastholdes omprioriteringsbidraget de næste tre år, men samtidig afsættes der 600 mio. kr. årligt til bl.a. at styrke erhvervsuddannelsesområdet.

Der er kritik af prioriteringen af erhvervsuddannelserne i regeringens finanslovsudspil fra tre branche- og erhvervsorganisationer. Arkivfoto. .

Regeringens finanslovforslag byder både på gaver og besparelser for erhvervsuddannelserne. Det kan ifølge brancheorganisationen Tekniq skabe usikkerhed om erhvervsuddannelsernes økonomiske virkelighed de kommende år.

”Derfor håber vi, der hurtigst muligt, og seneste med regeringens erhvervsuddannelsesudspil medio september, bliver skabt klarhed om erhvervsuddannelsernes økonomi”, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq.

Finanslovforslaget for 2019 fastholder det såkaldte omprioriteringsbidrag, som koster skolerne en årlig besparelse på to procent. Fra 2022 er det dog meningen, at de årlige besparelser vil blive ført tilbage til de dele af uddannelsesområdet, hvor regeringen vurderer, behovet er størst.

SMVdanmark: Den forkerte medicin 
Der er tale om en fortsat udsultning af erhvervsuddannelserne, hvilket er den helt forkerte medicin, lyder det fra erhvervsorganisationen SMVdanmark, der mener, at behovet for investering i erhvervsuddannelser er enormt.

”Det er tilladt at tænke langsigtet, når manglen på faglært arbejdskraft for længst har nået et niveau, hvor den truer vores konkurrenceevne over en bred kam. Derfor er det brandærgerligt og historisk dårlig timing, at regeringen fortsat nedprioriterer erhvervsuddannelsesområdet. Det er den helt forkerte medicin og svarer til at sondeføde en underernæret patient med slankepiller”, siger Dorte Kulle, uddannelsespolitisk konsulent i SMVdanmark. 

Erhvervsorganisationen forslår i stedet at droppe alle nedskæringer på erhvervsuddannelserne og investere en rund milliard til en hårdt tiltrængt modernisering af blandt andet udstyr, kvalitet i undervisningen og til nye samarbejder med folkeskolen.

Dansk Byggeri: Økonomien er mere end stram  
Hos erhvervsorganisationen Dansk Byggeri er man meget ked af, at regeringen ikke gør op med omprioriteringsbidraget før i 2022.

”Økonomien på erhvervsskolerne er allerede mere end stram”, siger Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri, og fortsætter:

”Det er utroligt, at regeringen bliver ved med at tro, at man kan spare sig til attraktive erhvervsuddannelser”.

600 millioner til bedre uddannelser
I finanslovsforslaget er der desuden reserveret 600 millioner kroner årligt til bedre uddannelser og et robust arbejdsmarked. Pengene skal blandt andet bruges til at finansiere et kommende erhvervsuddannelsesudspil. Men det er stadig uklart, hvordan pengene bliver fordelt.

Hos Dansk Byggeri håber man, at udspillet forbedrer vilkårene på erhvervsskolerne.

”Det er afgørende, at udspillet vil bidrage med flere penge til erhvervsskolerne, end der bliver sparet som følge af omprioriteringsbidraget – så man ikke bare fodrer hunden med sin egen hale, siger Lars Storr-Hansen.

Det undrer også Tekniq, at man vælger at tage fra uddannelserne med den ene hånd og give med den anden.

”I stedet bør man indse, at vi har et behov her og nu for at tiltrække flere unge til især erhvervsuddannelserne. Derfor er der brug for at tilføre flere midler, som kan bruges på både det nyeste udstyr og en styrkelse af undervisernes tekniske kompetencer, og det er ikke gratis”, fastslår Niels Jørgen Hansen.

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

07.07.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

☀️ Rigtig go' sommer

07.07.2025Installator.dk

Flere unge søger tekniske uddannelser

04.07.2025Inspectly ApS

Sponseret

Regler er ikke skurke, men kan blive det!

04.07.2025Installator.dk

God sommerferie!

03.07.2025Coromatic A/S

Sponseret

En Plan B for digital infrastruktur er vigtigere end nogensinde

02.07.2025Installator.dk

Brødrene Dahl åbner nyt kabellager

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet opdaterer og rydder ud i AT-vejledninger

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Vi søger en arbejdsmiljøkonsulent

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup