Brandlukninger – det behøver ikke at være så svært

”Det er både dyrt og besværligt at lave brandlukninger,” det er i hvert fald en påstand som ofte mødes. Men er virkeligheden nu også sådan? Svaret er nej, mener den tekniske chef i Envirograf, der producerer passiv brandsikring. Han giver her gode råd til, hvordan man nemmest kommer i mål med den passive brandsikring.

Brandlukninger kan med fordel laves af den enkelte installatør i stedet for at sende opgaven – og indtjeningen – videre til en isolatør, mener Kenneth Riis, der er teknisk chef i Envirograf. Foto: Envirograf. Foto: Envirograf

Det er ikke bare en god idé. Det er også gældende lovgivning i Danmark at sikre rørgennemføringer og lignende med brandlukninger, fordi de kan være med til at forhindre, at en brand eller røgen spreder sig hurtigt mellem de enkelte rum i en bygning.

Og der er mange fordele ved som installationsvirksomhed at blive fortrolig med udførelsen af den passive brandsikring frem for at sende opgaven - og indtjeningen - videre til f.eks. en isolatør. Når først den basale viden om brandkrav og produkttyper er på plads, er en brandlukning ikke mere vanskelig end andre fittings som eks. rørbæringer. Og det kan derfor både nedbringe omkostninger og minimere fejl hvis den enkelte faggruppe brandlukker egne gennemføringer, mener Envirograf, der har specialiseret sig i at producere passive brandsikrings-produkter. 

Ifølge teknisk chef Kenneth Riis fra Envirograf Europe er det især vigtigt at tage stilling til, hvordan man vil udføre brandlukningerne, inden man kommer for langt i byggeprocessen. 

”Brandlukninger har fået et ry for at være dyre, fordi de til tider først laves som det sidste eller på bagkant, og så er det ofte kun de dyreste og mest besværligste løsninger som kan bruges,” siger Kenneth Riis.

Ifølge den tekniske chef er på forhånd vigtigt at afgøre, om det rør, der skal brandsikres, er et brændbart rør eller et ikke brændbart rør - altså om det er plast eller metal, man skal brandsikre. Denne opgave er vigtig, fordi teknologien bag brandsikringen af plast og metal er meget forskellig.

”Plastrør brandsikres i de fleste tilfælde med et ekspanderende materiale, som indeholder grafit, så det kan udvide sig 15 – 50 gange sin egen størrelse og lukke hullet når røret smelter i branden. Det kan f.eks. være en brandpakning eller en brandmanchet,” forklarer han.

”Metalrør - altså ikke brændbare rør som rustfrit stål, jern og alupex - skal brandsikres med en anden teknologi, da det ikke brænder væk, men derimod er ekstremt varmeledende og kan sprede branden fra et rum til et andet. Her skal man enten bruge en specielt designet brandpakning, som køler røret ned, eller man kan vælge at brandisolere røret, så varmen ikke spredes.”

Hvordan produkterne så rent faktisk installeres, fremgår af producenternes installationsvejledninger, som i de fleste tilfælde har både tekst og billeder af installationen. 

”Her kan der være lidt variation fra producent til producent, så det gælder om at finde de produkter, man føler sig mest komfortable med,” siger Kenneth Riis.

Dokumentationen skal være på plads 

Men arbejdet er ikke færdiggjort med installeringen. Det er nemlig lovpligtigt at dokumentere brandlukningerne i danske bygninger. Også her har den tekniske chef et par råd til, hvad man skal være opmærksom på i forbindelse med dokumentationen, der kan deles op to typer: Dokumentation af brandlukningsproduktets egenskaber og dokumentation af selve udførelsen.

”Før man går i gang med at udføre brandsikringen af rørene, skal man have dokumentation for, at produktet må bruges til den pågældende installation. Dokumentation kommer fra leverandøren og er lovpligtig. Bygningsreglementet foreskriver, at man skal have enten en brandprøve, en klassifikationsrapport eller CE-mærke med udførlig ydeevne deklaration som dokumentation,” siger Kennet Riis og peger på, at leverandøren er leveringsdygtig i materialet.

Under udførslen af brandsikringen skal man som installatør dokumentere, at produktet er installeret korrekt. 

”Kravene til denne opgave er også forholdsvis simple, da man blot skal påsætte et udfyldt brandtætningsmærkat, som man enten kan få fra sin leverandør eller lave selv, hvorefter man tager et billede. Det er vigtigt at brandlukningerne er unikt identificerbare og at man har en liste med deres placering,” forklarer Kenneth Riis.

Faktaboks

Huskeliste til brandlukninger

  1. Undersøg rørtypen:
    1. Brændbart rør
    2. Ubrændbart rør
  2. Vælg et produkt der passer til rørtypen
  3. Husk produktdokumentationen fra producenten
  4. Dokumentation og kvalitetssikring af dit eget arbejde

Produktdokumentation

  • Brandprøve efter EN1366-3
  • Klassifikationsrapport efter EN13501-2
  • CE-mærke med Ydeevnedeklaration (DoP) efter CPR kap. 6.

Udførselsdokumentation

  • Liste med relevant information, nummerering og placering
  • Mærkat ved brandlukningerne
  • Fotodokumentation af brandlukninger

Kenneth Riis er teknisk chef i Envirograf.. Foto: Envirograf

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

26.04.2024Installator.dk

Dramatisk fald i varmepumpesalget i 1. kvartal

26.04.2024Installator.dk

Indtjeningen normaliseret i Norlys - faldt med godt 90 pct.

23.04.2024Installator.dk

Ny rapport: Hver tredje SMV har ikke styr på IT-sikkerheden

22.04.2024RIB Software

Sponseret

Har du styr på kvalitetssikring af bærende konstruktioner?

19.04.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Nu kan arbejdstøjet selv ringe efter hjælp!

05.04.2024SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Opsigtsvækkende nyheder præsenteres på Birmingham Security Expo 2024

05.04.2024Installator.dk

Boom i brandtjek for etageboliger - og det vrimler med fejl

26.03.2024Avidenz A/S

Sponseret

Digitaliser arbejdsmiljøet, og spar tid

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning