Brandlukninger – det behøver ikke at være så svært

”Det er både dyrt og besværligt at lave brandlukninger,” det er i hvert fald en påstand som ofte mødes. Men er virkeligheden nu også sådan? Svaret er nej, mener den tekniske chef i Envirograf, der producerer passiv brandsikring. Han giver her gode råd til, hvordan man nemmest kommer i mål med den passive brandsikring.

Brandlukninger kan med fordel laves af den enkelte installatør i stedet for at sende opgaven – og indtjeningen – videre til en isolatør, mener Kenneth Riis, der er teknisk chef i Envirograf. Foto: Envirograf. Foto: Envirograf

Det er ikke bare en god idé. Det er også gældende lovgivning i Danmark at sikre rørgennemføringer og lignende med brandlukninger, fordi de kan være med til at forhindre, at en brand eller røgen spreder sig hurtigt mellem de enkelte rum i en bygning.

Og der er mange fordele ved som installationsvirksomhed at blive fortrolig med udførelsen af den passive brandsikring frem for at sende opgaven - og indtjeningen - videre til f.eks. en isolatør. Når først den basale viden om brandkrav og produkttyper er på plads, er en brandlukning ikke mere vanskelig end andre fittings som eks. rørbæringer. Og det kan derfor både nedbringe omkostninger og minimere fejl hvis den enkelte faggruppe brandlukker egne gennemføringer, mener Envirograf, der har specialiseret sig i at producere passive brandsikrings-produkter. 

Ifølge teknisk chef Kenneth Riis fra Envirograf Europe er det især vigtigt at tage stilling til, hvordan man vil udføre brandlukningerne, inden man kommer for langt i byggeprocessen. 

”Brandlukninger har fået et ry for at være dyre, fordi de til tider først laves som det sidste eller på bagkant, og så er det ofte kun de dyreste og mest besværligste løsninger som kan bruges,” siger Kenneth Riis.

Ifølge den tekniske chef er på forhånd vigtigt at afgøre, om det rør, der skal brandsikres, er et brændbart rør eller et ikke brændbart rør - altså om det er plast eller metal, man skal brandsikre. Denne opgave er vigtig, fordi teknologien bag brandsikringen af plast og metal er meget forskellig.

”Plastrør brandsikres i de fleste tilfælde med et ekspanderende materiale, som indeholder grafit, så det kan udvide sig 15 – 50 gange sin egen størrelse og lukke hullet når røret smelter i branden. Det kan f.eks. være en brandpakning eller en brandmanchet,” forklarer han.

”Metalrør - altså ikke brændbare rør som rustfrit stål, jern og alupex - skal brandsikres med en anden teknologi, da det ikke brænder væk, men derimod er ekstremt varmeledende og kan sprede branden fra et rum til et andet. Her skal man enten bruge en specielt designet brandpakning, som køler røret ned, eller man kan vælge at brandisolere røret, så varmen ikke spredes.”

Hvordan produkterne så rent faktisk installeres, fremgår af producenternes installationsvejledninger, som i de fleste tilfælde har både tekst og billeder af installationen. 

”Her kan der være lidt variation fra producent til producent, så det gælder om at finde de produkter, man føler sig mest komfortable med,” siger Kenneth Riis.

Dokumentationen skal være på plads 

Men arbejdet er ikke færdiggjort med installeringen. Det er nemlig lovpligtigt at dokumentere brandlukningerne i danske bygninger. Også her har den tekniske chef et par råd til, hvad man skal være opmærksom på i forbindelse med dokumentationen, der kan deles op to typer: Dokumentation af brandlukningsproduktets egenskaber og dokumentation af selve udførelsen.

”Før man går i gang med at udføre brandsikringen af rørene, skal man have dokumentation for, at produktet må bruges til den pågældende installation. Dokumentation kommer fra leverandøren og er lovpligtig. Bygningsreglementet foreskriver, at man skal have enten en brandprøve, en klassifikationsrapport eller CE-mærke med udførlig ydeevne deklaration som dokumentation,” siger Kennet Riis og peger på, at leverandøren er leveringsdygtig i materialet.

Under udførslen af brandsikringen skal man som installatør dokumentere, at produktet er installeret korrekt. 

”Kravene til denne opgave er også forholdsvis simple, da man blot skal påsætte et udfyldt brandtætningsmærkat, som man enten kan få fra sin leverandør eller lave selv, hvorefter man tager et billede. Det er vigtigt at brandlukningerne er unikt identificerbare og at man har en liste med deres placering,” forklarer Kenneth Riis.

Faktaboks

Huskeliste til brandlukninger

  1. Undersøg rørtypen:
    1. Brændbart rør
    2. Ubrændbart rør
  2. Vælg et produkt der passer til rørtypen
  3. Husk produktdokumentationen fra producenten
  4. Dokumentation og kvalitetssikring af dit eget arbejde

Produktdokumentation

  • Brandprøve efter EN1366-3
  • Klassifikationsrapport efter EN13501-2
  • CE-mærke med Ydeevnedeklaration (DoP) efter CPR kap. 6.

Udførselsdokumentation

  • Liste med relevant information, nummerering og placering
  • Mærkat ved brandlukningerne
  • Fotodokumentation af brandlukninger

Kenneth Riis er teknisk chef i Envirograf.. Foto: Envirograf

Solar Danmark

Sponseret

Mød dine kollegaer i branchen til en gratis netværksdag

Installator.dk

Presset branche samler tunge profiler på Varmepumpedagen 2024

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Sikkerhed - det vil vi alle have mere af

Indsatsen mod cyber- og IT-kriminalitet står i dag øverst på listen over de trusler, som virksomheder i alle størrelser bør forholde sig til. Men Fremtidens sikkerhedsløsninger handler også om avanceret adgangskontroller, alarmer og de øvrige tiltag, som efterspørges af virksomheder, offentlige institutioner og private husholdninger for at beskytte sig mod  bl.a. tyveri, hærværk og brand. Læs om nogle af de centrale spillere i dette tema om Fremtidens sikkerhedsløsninger.

Relateret indhold

21.11.2024Installator.dk

Solcelleproducent udskiller AI-løsning i selvstændigt selskab

20.11.2024Installator.dk

Geberit: Efter en afmatning er markedet på vej op igen

19.11.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Forebyggelse af oxidering af kobberledere: En guide

18.11.2024Helly Hansen

Sponseret

Helly Hansen Workwear lancerer Bifrost vinterfodtøj til ekstreme forhold

18.11.2024Helly Hansen

Sponseret

Fleksibelt og bæredygtigt lommesystem

17.11.2024Installator.dk

Arbejdstøj og personlig beskyttelse: Bæredygtighed er blevet et stort tema inden for workwear

05.11.2024BLÅKLÄDER WORKWEAR ApS

Sponseret

Blåkläder Workwear når (næsten) 100 procent Better Cotton

05.11.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

EVENT: Netværk og vidensdeling til Industrial Security Conference

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ejby - FYN)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

12.11.2024

Tid

08:00

Sted

Fjelsted Skov, Store Landevej 92, 5592 Ejby (FYN)

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

21.11.2024

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aarhus)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

26.11.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aarhus Vest, Rytoften 3, 8210 Aarhus V

ARO ENERGY SOLUTIONS A/S
Seminar
Seminar om afkøling i fjernvarmeinstallationer

ARO ENERGY SOLUTIONS deltager i et vigtigt seminar om afkøling i fjernvarmeinstallationer, der afholdes af Fjernvarme Fyn den 26. november 2024.

Dato

26.11.2024

Tid

14:00

Sted

Fjernvarme Fyn Havnegade 120, 5000 Odense C

Solar Danmark
Messe
Blue Install Network for elinstallatører - Aarhus

Kom til et spændende netværksmøde med fire aktuelle temaer, besøg minimessen og slut dagen af med lidt god mad.

Dato

26.11.2024

Tid

14:00

Sted

Aarhus

Scankab Cables A/S
Messe
Ajour i Odense

Vi er stolte over igen i år at være en del af Ajour - Maskinmesterforeningens erhvervskonference, hvor maskinmestre og eksperter fra forskellige industrier samles for at dele viden, erfaringer og fremtidens løsninger. Scankab Cables er klar til at byde dig velkommen på stand 4101.

Dato

28.11.2024

Tid

08:30

Sted

Odense Congress Center, Ørbækvej 350, 5220 Odense