Brug for en retfærdig vej til grøn omstilling

Der er fornuftige takter i den delrapport om en grøn skattereform, som regeringens ekspertgruppe har præsenteret. Det mener TEKNIQ Arbejdsgiverne og SMVdanmark, som samtidig understreger behovet for, at den endelige reform bliver ensartet for alle brancher.

Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør for TEKNIQ Arbejdsgiverne, understreger, at en grøn skattereform ikke må forringe dansk erhvervslivs position i den globale konkurrence. Foto: Arkivfoto.

Danske virksomheder skal motiveres til i endnu højere grad at tænke i grøn omstilling. Det var et af udgangspunkterne, da regeringens ekspertgruppe i dag kunne præsentere den første delrapport om en grøn skattereform. En rapport, som fremlægger tre mulige modeller for at indføre CO2-afgifter.

Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne bør man fokusere på én af disse modeller, når ekspertgruppens anbefalinger rulles ud i virkeligheden.

”Det er afgørende, at en grøn skattereform er både enkel og retfærdig, så den er ensartet for alle virksomheder. Vi skal ikke ud i en situation, hvor nogle delbrancher skal beskattes hårdere, fordi andre delbrancher undtages for CO2-afgifter,” siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.

LÆS OGSÅ: Er din bolig klar til fremtidens elforbrug?

Må ikke svække virksomheder 

Han understreger, at en grøn skattereform i sidste ende ikke må forringe dansk erhvervslivs position i den globale konkurrence.

”Danmark må og skal gå forrest i den grønne omstilling. Men vi skal have fornuften med i afgiftsstrukturen. En grøn skattereform bør ikke forøge det samlede skattetryk for virksomhederne. Det vil stille danske virksomheder dårligere i den internationale konkurrence.” siger Troels Blicher Danielsen og uddyber:

”En ensartet CO2-afgift vil sikre, at det ikke er de små og mellemstore virksomheder, der kommer til at betale gildet, for at holde hånden over de største forurenere.”

Ekspertgruppens tre modeller

Ekspertgruppen for en grøn skattereform peger på tre modeller. De to af modellerne giver de store virksomheder særbehandling på de smås bekostning, og derfor bør valget for politikerne være enkelt: Vælg en model, der er billigst for samfundet, og som ikke urimeligt forskelsbehandler virksomhederne, mener erhvervsorganisationen SMVdanmark.

Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, kvitterer for en stærk ekspertrapport, der nu kridter banen op for de politiske forhandlinger om en CO2-afgift.

Men af de tre modeller, som rapporten foreslår, er hans favorit klar:

"Jeg vil klart anbefale politikerne at tage udgangspunkt i den model, der ikke giver de store virksomheder urimelig særbehandling på de smås bekostning. Det er hverken fair eller forsvarligt, hvis politikerne giver store rabatter til de store virksomheder,” siger han.

Han peger på, at i to af modellerne slipper enkelte store virksomheder med en lavere afgift, samt at de får tilskud til store CO2-fangere, der kan reducere deres udslip.

"Det er ikke rimeligt, at det lille gartneri eller smedevirksomhed skal betale mere for, at fx Aalborg Portland får en alt for stor rabat og også får tilskud til en CO2-fanger på skorstenen. Alle bør som udgangspunkt være lige, og desuden er det et sundt grundprincip, at forureneren betaler. Hvis nogle virksomheder slipper billigere, så mindsker det naturligvis de virksomheders incitament til at gøre noget ved deres udledning,” siger han.

-AKJ

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus