Brug for en retfærdig vej til grøn omstilling
Der er fornuftige takter i den delrapport om en grøn skattereform, som regeringens ekspertgruppe har præsenteret. Det mener TEKNIQ Arbejdsgiverne og SMVdanmark, som samtidig understreger behovet for, at den endelige reform bliver ensartet for alle brancher.
Danske virksomheder skal motiveres til i endnu højere grad at tænke i grøn omstilling. Det var et af udgangspunkterne, da regeringens ekspertgruppe i dag kunne præsentere den første delrapport om en grøn skattereform. En rapport, som fremlægger tre mulige modeller for at indføre CO2-afgifter.
Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne bør man fokusere på én af disse modeller, når ekspertgruppens anbefalinger rulles ud i virkeligheden.
”Det er afgørende, at en grøn skattereform er både enkel og retfærdig, så den er ensartet for alle virksomheder. Vi skal ikke ud i en situation, hvor nogle delbrancher skal beskattes hårdere, fordi andre delbrancher undtages for CO2-afgifter,” siger Troels Blicher Danielsen, administrerende direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
LÆS OGSÅ: Er din bolig klar til fremtidens elforbrug?
Må ikke svække virksomheder
Han understreger, at en grøn skattereform i sidste ende ikke må forringe dansk erhvervslivs position i den globale konkurrence.
”Danmark må og skal gå forrest i den grønne omstilling. Men vi skal have fornuften med i afgiftsstrukturen. En grøn skattereform bør ikke forøge det samlede skattetryk for virksomhederne. Det vil stille danske virksomheder dårligere i den internationale konkurrence.” siger Troels Blicher Danielsen og uddyber:
”En ensartet CO2-afgift vil sikre, at det ikke er de små og mellemstore virksomheder, der kommer til at betale gildet, for at holde hånden over de største forurenere.”
Ekspertgruppens tre modeller
Ekspertgruppen for en grøn skattereform peger på tre modeller. De to af modellerne giver de store virksomheder særbehandling på de smås bekostning, og derfor bør valget for politikerne være enkelt: Vælg en model, der er billigst for samfundet, og som ikke urimeligt forskelsbehandler virksomhederne, mener erhvervsorganisationen SMVdanmark.
Jakob Brandt, administrerende direktør i SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, kvitterer for en stærk ekspertrapport, der nu kridter banen op for de politiske forhandlinger om en CO2-afgift.
Men af de tre modeller, som rapporten foreslår, er hans favorit klar:
"Jeg vil klart anbefale politikerne at tage udgangspunkt i den model, der ikke giver de store virksomheder urimelig særbehandling på de smås bekostning. Det er hverken fair eller forsvarligt, hvis politikerne giver store rabatter til de store virksomheder,” siger han.
Han peger på, at i to af modellerne slipper enkelte store virksomheder med en lavere afgift, samt at de får tilskud til store CO2-fangere, der kan reducere deres udslip.
"Det er ikke rimeligt, at det lille gartneri eller smedevirksomhed skal betale mere for, at fx Aalborg Portland får en alt for stor rabat og også får tilskud til en CO2-fanger på skorstenen. Alle bør som udgangspunkt være lige, og desuden er det et sundt grundprincip, at forureneren betaler. Hvis nogle virksomheder slipper billigere, så mindsker det naturligvis de virksomheders incitament til at gøre noget ved deres udledning,” siger han.
-AKJ