Bruger du den rigtige fejlstrømsafbryder?
Har du styr på, hvad de enkelte typer beskyttelseskomponenter i din el-tavle rent faktisk beskytter imod og hvor der måske mangler noget? Især til fejlstrømsbeskyttelse findes der efterhånden mange forskellige typer, og hvad er egentlig forskellen?
I mange år har beskyttelseskomponenter bestået af overstrømsbeskyttelse til hhv. installationsbeskyttelse og personbeskyttelse i TN-netværk samt jordfejlsbeskyttelse til hhv. person- og brandbeskyttelse. Inden for de seneste år er gnistdetektoren, også kaldet AFDD, kommet til. Modsat fejlstrømsafbrydere giver gnistdetektoren en optimal beskyttelse mod udvikling af brand i installationen, da den kan detektere lysbuer, uden afledning til jord.
Læs mere om AFDD teknologien her: www.siemens.com/afdd
Fejlstrømsafbrydere har udviklet sig meget over de seneste år, primært grundet typen af belastninger der tilsluttes. Hos Siemens har vi fem grundlæggende typer, som derudover så har en del varianter:
Type AC:
Også kaldet FI eller HFI afbryder på dansk. Denne version kan kun detektere fejlstrømme med en ren sinus kurve. Er ikke tilladt at bruge i boliger iht. bekendtgørelse 1082.
Type A:
Også kaldet PFI eller HPFI afbryder på dansk. Kan ligesom type A detektere AC fejlstrømme, men derudover også pulserende DC fejlstrømme, som typisk opstår ved 1-faset belastninger med elektroniske komponenter som fx lysdæmpere, PC strømforsyninger og moderne hvidevarer. Dette er en langt mest almindelig type fejlstrømsafbryder. Rene DC fejlstrømme op til 6mA må ikke have skadelig indflydelse på udkoblingskarakteristikken.
Type F:
Denne type detekterer alle de samme fejlstrømme som en type A, men kan også detektere fejlstrømme med blandet frekvensindhold op til 1kHz. De kan også håndtere de fejlstrømme som vil opstå ved 1-faset frekvensomformere som blandt andet findes i vaskemaskiner og pumper. Type F kan klare rene DC fejlstrømme op til 10mA. Type F har desuden indbygget en kort tidsforsinkelse som giver ekstra driftssikkerhed da udkobling ved startstrømme og transienter reduceres.
Type B:
Har samme detektering som type F, men kan også detektere rene DC fejlstrømme. Type B fejlstrømme kan bruges i 50/60Hz netværk, men ikke i DC kredse eller i kredse med variabel frekvens som fx på afgangen af en frekvensomformer. Udkoblingskarakteristikken er defineret for fejlstrømme op til 1kHz. Har også som standard tidforsinkelse som type F.
Type B+
Som funktioner som type B, men har udvidet frekvensområdet for fejlstrømme op til 20kHz.
Læs meget mere omkring brugen af fejlstrømsafbrydere i nedenstående dokument.