28.03.2017  |  EL  |  Energi

Byggeforsker advarer: EU-direktiv vil hæmme solceller og vindmøller

Mere afbrænding af biomasse og færre vindmøller. Det vil ifølge byggeforsker fra Aalborg Universitet blive en realitet, hvis EU indfører et nyt direktivforslag.

En hæmsko for energisystemets omstilling til vedvarende energi. Det mener forskningschef Søren Aggerholm fra Statens Byggeforskningsinstitut på Aalborg Universitet, meget vel et nyt direktivforslag fra EU-Kommissionen kan ende med at blive for Danmark, skriver Ingeniøren.  

”Gennemfører de det her, så vil de ødelægge årtiers indsats for at reducere energiforbruget i vores bygninger og omstille vores energisystem til vedvarende energi”, siger Søren Aggerholm til Ingeniøren.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Han har analyseret konsekvenserne af EU-direktivforslaget for Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, som i samarbejde med Energistyrelsen arbejder på at påvirke forslaget fra EU.

Afbrænding bliver billigere end vindmøller
I Danmark er planen over tid at udskifte alle fossile energikilder med vedvarende energikilder som sol, vind, geotermi og biomasse. I stedet for varmekraftværker er forestillingen, at bygninger i høj grad skal opvarmes af elbaserede varmepumper, der dermed fremmer både sol- og vindenergi.

Læs også: Solceller er den billigste form for vedvarende energi

Men det kan EU-direktivet lave om på, forklarer Søren Aggerholm:

”Det nye direktiv ændrer den måde, man vægter energieffektiviteten af de forskellige energiproduktionsformer. Gennemføres direktivet, så vil det eksempelvis i parcelhusområder være langt billigere at opfylde bygningsreglementers energikrav ved at installere en brændeovn eller et pillefyr, end selv den billigste varmepumpe eller fjernvarmeinstallation”, siger Søren Aggerholm til Ingeniøren.

Og selvom biomasse netop er en af de vedvarende energikilder, er dén omstilling ikke positiv, forklarer byggeforskeren:

”Vindmøller på havet eller i vandkanten er nok en bedre metode til at konvertere til vedvarende energi, end at fyre partikler op i luften ud over sig selv og ind over naboen”, siger Søren Aggerholm til Ingeniøren.

Læs også: Ny solcelleteknik kan få markedet til at boome

Energistyrelsen er i øjeblikket i gang med at undersøge, om flere lande vil støtte de kritiske holdninger til direktivet. Det forventes at blive afklaret i løbet af foråret, om direktivforslaget bliver ændret.

-CHM

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere