Byggevirksomhederne har rekordlav indtjening

De stigende priser på byggematerialer udhuler byggevirksomhedernes avance, som nu er historisk lav. Hver tredje omsætningskrone i byggeriet er nemlig omfattet af fastpriskontrakter. Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der frygter, at byggebranchen kan gå en svær tid i møde.

Jern og stål er steget med 67 procent, mens træ er steget med 22 procent. Typisk vil sådanne prisstigninger ende hos kunderne, men det er ikke helt så ligetil denne gang. Foto: Arkivfoto.

De stigende priser på byggematerialer udhuler byggevirksomhedernes avance, som nu halter historisk bagefter. Det skyldes i høj grad, at flere virksomheder er fanget mellem rekordhøje materialepriser og fastpriskontrakter, der betyder, de ikke kan sende regningen videre til kunden. Hver tredje omsætningskrone i byggeriet er omfattet af fastpriskontrakter. Det viser en ny analyse fra SMVdanmark.

Det buldrer stadig derudaf i byggeriet med høj aktivitet, men indtjeningen har taget et stort dyk nedad. Det skyldes, at kraftigt stigende priser på især jern, stål og træ det seneste år har gjort det dyrt at være byggevirksomhed.

LÆS OGSÅ: Nu skal pesticid-rester fjernes direkte ved grundvandsboringer

For den gennemsnitlige byggevirksomhed betyder det et fald i avancen. For hver krone byggeriet omsætter for, er der nu kun 24 øre tilbage til at betale løn, husleje og alle andre udgifter end dem, der direkte er gået til selve byggeriet, fx materialer. Det kaldes dækningsgrad, og den er nu historisk lav for byggeriet.

Det viser en ny analyse fra SMVdanmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder.

Den pressede dækningsgrad gør branchen sårbar og øger risikoen for konkurser mærkbart, mener Lasse Lundqvist, konsulent i SMVdanmark.

”Det er bekymrende, at avancen i byggeriet er så presset. Vi frygter en gældsopbygning, og hvis vi er på vej ind i en afmatning som følge af faldende boligpriser, stigende renter og et offentligt byggeri, der aflyser eller udsætter projekter, så kan branchen komme i store problemer,” siger han.

Låst fast af kontrakter

Jern og stål er steget med 67 procent, mens træ er steget med 22 procent. Typisk vil sådanne prisstigninger ende hos kunderne, men det er ikke helt så ligetil, siger Lasse Lundqvist.

”De kraftigt stigende materialepriser giver store problemer ude i virksomhederne, for de gør det svært at spå om de fremtidige priser, når man afgiver tilbud på projekter, der ligger eksempelvis seks måneder ude i fremtiden. Derfor er der lige nu en masse virksomheder, som er kommet i klemme, fordi de er bundet af fastpriskontrakter, som flere af virksomhederne aftalte helt tilbage før jul,” siger han.

SMVdanmarks analyse viser, at hver tredje omsætningskrone i branchen er bundet i fastpriskontrakter. Det betyder, at det ikke er muligt at prisregulere 33 procent af omsætningen, og derfor må virksomheden selv betale den ekstra regning. Det kan i værste fald betyde, at virksomheden ligefrem taber penge på at udføre en opgave.

LÆS OGSÅ: Se de bedste - og værste - kommuner at være elbilist i

SMVdanmark mener, at de offentlige bygherrer bør vise forståelse i forbindelse med sådanne fastpriskontrakter.

”Mange virksomheder har ikke kunne forudsige de ekstreme prisstigninger, vi ser i øjeblikket, da de aftalte pris for et halvt år siden. Det er også helt uvant for virksomhederne at have fokus på denne slags prisstigninger i deres kontrakter. Særligt de små virksomheder har ikke ressourcer til at følge med i prisprognoser på samme måde som de store. Vi har desværre også set eksempler på virksomheder, som har været nødsaget til at købe sig fri af opgaver, fordi de ellers ville tabe endnu mere på at gennemføre dem,” siger Lasse Lundqvist.

Læs analysen her

-AKJ

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

11.04.2025Volkswagen Semler Finans Danmark A/S

Sponseret

El-varebiler kan blive et konkurrencefordel

11.04.2025SOS Dansk Autohjælp

Sponseret

Et lille batteri med stor betydning

11.04.2025Bott Danmark A/S

Sponseret

Professionel flådestyring

11.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Ny undersøgelse: Danske boligejere bekymrer sig mindst om energieffektivitet

10.04.2025Installator.dk

Overenskomster stemt i hus med store flertal

09.04.2025Coromatic A/S

Sponseret

Carlo Lazar udnævnt til administrerende direktør for Coromatic A/S

09.04.2025Installator.dk

Klimaminister Lars Aagaard reddet på målstregen

08.04.2025Installator.dk

Rigsrevisionen vil undersøge Energinet

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup

EET Danmark A/S
Uddannelse
Ubiquiti certificering

EET har fornøjelsen af at invitere dig til at blive certificeret i Ubiquiti. Målgruppen er professionelle, der arbejder med Ubiquiti-netværk. Få dokumenteret og udvidet din viden om Ubiquiti-løsninger og økosystemet, og tag skridtet mod at blive URSCA-certificeret.

Dato

11.04.2025

Tid

13:56

Sted

EET, Ventrupvej 27, 2670 Greve.

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX HVAC kursus

Tilmeld dig

Dato

22.04.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Registrering og tilstandsvurdering

Styrk dine kompetencer eller bliv professionel inden for registrering og tilstandsvurdering.

Dato

22.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Registrering og tilstandsvurdering for FM-ledere

Faget klæder dig på til at kunne indgå i at gennemarbejde og belyse beslutningsprocesser omkring drift og vedligehold af din bygningsmasse.

Dato

22.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Bekendtgørelser og standarder

Vil du håndtere el-installationer, anlæg og mellemspændingsdistributionsanlæg inden for reglerne? KEA giver dig redskaberne til at gøre det.

Dato

23.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup