Commissioning: Gør det rigtigt første gang med planlagt indregulering
Et meget stort og klogt hus fyldt med kontakter, følere og automatisk regulering med central styring kræver indregulering med finfølelse. El-installationsfirmaet Høyrup & Clemmensen har gjort det for Schneider Electric i deres nye domicil i Ballerup.
Schneider Electrics domicil i Ballerup er en af Danmarks mest intelligente bygninger. I Schneider-huset er der 5.000 logiske driftspunkter, 1.700 fysiske målepunkter og 150 energimålepunkter.
Det er sindssygt meget at holde styr på, og hvis grundlaget ikke er ordentlig afklaret, bliver det fuldstændig uoverskueligt, men her er det bare meget arbejde, der gentager sig selv fra rum til rum, siger Søren Østergaard, installationschef hos Høyrup & Clemmensen og autoriseret el-installatør.
Læs også: Commissioning giver godt arbejde
Byggeriet er på 15.000 kvadratmeter og rummer 525 medarbejdere, der samles omkring et stort lyst atrium med nordvendte glasfacader. Hele byggeriet er et paradenummer af Schneiders smarteste, bedste og nyeste installationer. Der er valgt dugfriske komponenter. Nogle installationer i mødelokalerne er så nye, at softwaren endnu ikke er installeret. Schneider Electric regner med, at energiforbruget falder med 20 procent, når alle installationer er indreguleret og idriftsat.
Vi vinder, når vi gør commissioning i detailprojektering, for så kan vi planlægge processen bedre og skal ikke gå baglæns i arbejdsprocessen, siger Søren Østergaard.
Læs også: Installatører: Vi er rustede til intelligente installationer
Undervejs i byggeriet har målet hos Høyrup & Clemmensen været at have så få fejl i installationen, at man slipper for at bruge arbejdstid på garantiarbejde. Fem procent af kontraktsummen er deponeret som sikkerhed. Den sidste krone bliver først udbetalt, hvis installatøren består en gennemgang af byggeriet fem år efter afleveringen.
For os handler det om at spare omkostninger ved at gøre arbejdet rigtigt. Hvis vi ikke laver commissioning, vil brugeren ikke få et produkt, som han er glad for, men vi vil få et livslangt projekt med uløste problemer, som vi ikke ved, hvor vi skal begynde for at løse. Med commissioning har vi et værktøj, hvor vi kan gå ind og være en medspiller, siger Søren Østergaard.
Krav fra bygherre
Søren Østergaard oplever, at commissioning fylder mere i kundernes bevidsthed end tidligere som et nyt fokusområde.
Commissioning vil helt sikkert udvikle sig på først komplekse og større byggerier typisk over 5.000 kvadratmeters størrelse med en vis grad af tekniske installationer, siger han.
Han har spillet tæt op af Schneider Electrics egen projektleder Jens Ellevang under hele byggeriet. De to er enige om, at commissioning starter allerede i projekteringsfasen. Jo mere tid man bruger på at afklare og definere egenskaber og grænsesnit, des mindre anledning er der til uenighed siden og des lettere er arbejdet at gøre ved indregulering og tilpasning.
Commissioning handler om at få forskellige faggrupper på banen, så de kan snakke med hinanden, siger Søren Østergaard.