04.05.2022  |  EL  |  Energi

Danmark eksporterer energiteknologi for over 100 milliarder kroner

Eksporten af energiteknologi og service var på 105 milliarder kroner i 2021. Det er på samme niveau som året før, viser en opgørelse, der er lavet af DI Energi, Green Power Denmark, Energistyrelsen og Dansk Fjernvarme.

Dansk eksport af energiteknologi og service fastholder i 2021 sit niveau fra 2020. Mens serviceeksporten faldt markant i 2021 som følge af coronakrisen, steg vareeksporten af energiteknologi. Det skyldes blandt andet en stigning i eksporten af bioenergi- og fjernvarmeteknologi.

Den største eksportvare er stadig vindteknologi, som udgør halvdelen af al energiteknologieksport. Men eksporten er på et væsentligt lavere niveau end i 2019, hvor eksporten af vindenergiteknologi- og service var 65,4 milliarder kroner I 2021 blev der eksporteret for 49,1 milliarder kroner 2019 var dog et rekordår for eksporten af vindmøller og tilhørende dele.

LÆS OGSÅ: Arbejdsgiverforening: Husk guleroden i den grønne skattereform

”Jeg glæder mig over, at dansk energiteknologi kommer ud i verden og gør en forskel. De grønne danske løsninger er helt centrale komponenter i den grønne omstilling over alt i verden. Det er derfor afgørende, at vi får en ny eksportstrategi, som skal være med til at sende de gode løsninger ud i verden og sikre os en grønnere fremtid”, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Manglende politiske beslutninger i eksportlande

Fraværet af et comeback i eksporten af vindenergiteknologi skyldes samtidigt manglende politiske beslutninger i de lande, som vi eksporterer til, om nye investeringer i vindenergi. Det ser vi resultatet af nu.

”Det er tydeligt, at dansk eksport af energiteknologi og -service fortsat har været præget af COVID-19 og global nedlukning. Men med de seneste geopolitiske forskydninger, den europæiske ambition om at kvitte russisk gas og det massive behov for global grøn omstilling, forventer vi at efterspørgslen efter vores grønne teknologier og serviceres hurtigt vil genfinde tidligere styrke og mere til”, siger Jan Hylleberg, direktør i Green Power Denmark.

Tyskland og Storbritannien har fjernvarme på programmet

Det er særligt Storbritannien, Tyskland og USA, der køber dansk energiteknologi. Langt størstedelen af dansk energiteknologi eksporteres til vores nabolande og nærområder. Eksporten til Storbritannien steg med 106 procent fra 2020 til 2021.

LÆS OGSÅ: KNX og smarthome spiller hovedrolle i energieffektive bygninger

”Fjernvarme er de senere år blevet et politisk nøgleværktøj i Storbritanniens og Tysklands omstilling fra sort til grøn varmeforsyning – ikke mindst med inspiration fra Danmark. Det er derfor meget positivt, at det nu smitter af på afsætningen af grønne danske fjernvarmeløsninger”, fortæller Kristoffer Böttzauw, direktør i Energistyrelsen.

Eksporten af energiteknologi og -service har siden 2014 været på over 100 milliarder kroner om året. Eksporten er fra 2010 til 2021 steget med 38 procent. Eksporten af energiteknologi udgjorde 11,3 procent af den samlede danske vareeksport i 2021.

”Foruden klimaudfordringen, hvor dansk energiteknologi, viden og fjernvarme er en central del af løsningen, er vi også blevet ramt af en krig på europæisk grund, der kalder på uafhængighed af russisk naturgas. I Danmark er vi privilegeret af vores muligheder for at blive fri for naturgassen med vores stærke fjernvarmeinfrastruktur, og den danske fjernvarmeteknologi og viden er mere end nogensinde blevet aktuel som eksportvare over vores landegrænser. Derfor forventer jeg også, at den nuværende udvikling med øget eksport af fjernvarmeteknologi og viden, vil tage endnu mere fart de kommende år”, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Eksporttallene er et udtryk for eksporten fra produktionssteder i Danmark. Vindmøller, energibesparende produkter eller andet, der produceres i eksempelvis Kina eller USA af danske virksomheder tæller ikke med i statistikken.

-AKJ

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere