23.12.2020  |  EL  |  Branchen

Danmark har gode forudsætninger for en økonomisk transformation efter Corona-krisen

Et omstillingsparat arbejdsmarked er blandt andet en af de forudsætninger, som stiller Danmark stærkt til fremtiden efter Corona-pandemien. Det viser en ny rapport fra World Economic Forum.

Danmark er godt positioneret til ikke alene at klare sig økonomisk fornuftigt igennem Corona-krisen, men også til at komme ud på den anden side som et land parat til transformation af økonomien til en økonomi, som tænker både økonomisk vækst, miljøet og menneskelig udvikling ind i dets opbygning. Det er vurderingen fra World Economic Forum (WEF) i årets Global Competitiveness Report, som i år er en særudgave på grund af COVID-19 pandemien.

”Når vi sammenligner Danmarks forudsætninger for at komme styrket igennem Corona-krisen med mange af verdens øvrige økonomier, så er der stor optimisme at hente. Men samtidig er der stadig plads til forbedringer”, siger CEO Juan Farré, Teknologisk Institut – WEFs danske partner.

En god infrastruktur

Vurderingen fra WEF er baseret på 64 målepunkter fordelt på 11 forskellige indikatorer, der blandt andet omfatter skatter, infrastruktur, arbejdsmarked, uddannelse, investeringer, institutioner som udtryk for landets parathed til økonomisk transformation. Her viser en direkte sammenligning med 37 af de i alt 143 lande, der er omfattet af rapporten, at Danmark står godt rustet.

”På alle 11 indikatorer klarer vi os fornuftigt, og vi har gode muligheder for at bruge krisen som et afsæt til en nødvendig transformation til et vedvarende økonomisk, socialt og klimamæssigt bæredygtigt samfund”, siger Juan Farré.

Danmark er blandt andet særligt godt positioneret til at opgradere infrastrukturen til at fremskynde energiomstilling og udvide adgangen til elektricitet og IKT. Her ligger Danmark på 2. pladsen, kun overgået af Estland. Det betyder, ifølge WEF, at der i Danmark er et godt udgangspunkt for en både grøn og socialt inkluderende økonomisk omstilling.

Stadig plads til forbedring

Indenfor investeringer i forskning og udvikling i nye teknologier vurderes Danmark til at have et forbedringspotentiale. I en direkte sammenligning overgås Danmark her af lande som USA, Kina, Finland, Sverige og Japan. Det samme gælder det at skabe og placere sig i morgendagens marked.

”Det rokker lidt ved vores selvforståelse som et innovativt land. I hvert fald, når vi sammenligner os med en række af de lande, vi normalt sammenligner os med. Det drejer sig nu om at se og udnytte de store muligheder, der åbner sig, når de store økonomier skal finde deres nye pladser”, siger Juan Farré.

Årets opgørelse er baseret på omfattende registerdata samt 11.866 interview med virksomhedsledere.

-CH

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere