75 procent af verdens areal til solvarmecentraler ligger i Danmark
Danmark er med i verdenstoppen, hvad angår solvarme. Det mærker DTU, hvor man oplever en stor international interesse for området.
Danmark er verdens navle for solvarme, hvor over 75 procent af verdens samlede areal til solvarmecentraler ifølge Det Internationale Energiagentur er placeret i Danmark. Det er mere end de samlede arealer i Tyskland, Kina, Østrig og Saudi-Arabien, der indtager de følgende pladser.
Det skriver DTU.dk.
“Det er helt vildt. Man kunne lettere forstå det, hvis tallet var pr. indbygger, men det er ikke tilfældet. Udviklingen bliver endnu mere utrolig, når man ser på et verdenskort over solstrålingen, hvor Danmark jo absolut ikke ligger i top”, siger Simon Furbo, lektor og leder af forskningsgruppen Solar Heating ved DTU Byg.
Læs også: DTU lancerer nyt initiativ inden for solenergi
Antallet af store solvarmeanlæg til fjernvarme i Danmark er da også over de senere år nærmest eksploderet. Stadig flere steder rundt om i landet ser man store solvarmecentraler, der producerer bæredygtig varme til danskerne.
“Der er sket virkelig meget de seneste ti år i forhold til solvarmens effektivitet og pris, og vi har været med hele vejen", siger Simon Furbo til DTU.dk.
Solvarmecentraler defineres som solvarmeanlæg med et solfangerareal større end 500 kvadratmeter. Ved udgangen af 2017 var der 296 solvarmecentraler i drift verden over, hvoraf de 111 anlæg var placeret i Danmark.
Selvom tallene måske kan virke overraskende, så er det faktisk ikke så underligt. Danmark har med fjernvarmen et veludbygget system til distribution af varme. 64 procent af vores bygninger er koblet til fjernvarmesystemer, der tilmed fungerer ved relativt lave temperaturer. Det giver gode muligheder for solvarme som en varmeløsning, da den også bedst fungerer ved lave temperaturer.
En anden faktor, der øger interessen for solvarme, er, at mange af de små kraftvarmeværker er pressede af lavere elpriser som følge af en stigende andel af vindkraft, og derfor har de fået øjnene op for solvarme.
“Solvarme er ganske enkelt blevet et bedre og billigere alternativ til eksempelvis naturgas”, siger Simon Furbo og påpeger, at den energi, som går til at producere og installere selv de største solvarmecentraler i Danmark, er betalt hjem efter mindre end et år.
Stor interesse for dansk solvarme
Det store antal solvarmecentraler herhjemme betyder, at forskerne på DTU kan mærke en stor interesse for området. Det gælder især fra kinesiske forskere.
“Kineserne har opdaget, at vi er de eneste, som forsker i solvarme i Danmark. Det betyder, at vi næsten hele tiden har kinesiske gæsteforskere og ph.d.-studerende, som er betalt af det kinesiske forskningsråd. Det er vældig interessant, for dansk teknologi med store solvarmecentraler er for alvor ved at blive rullet ud i Kina. Der er virkelig gang i den, specielt i Tibet, der er et af de mest solrige områder i verden", siger Simon Furbo.
Læs også: Dansk selskab knækker koden til lagring af klimavenlig strøm
Solvarme er altså kommet for at blive som en bæredygtig og billig energikilde. Men solvarme dækker stadig kun to procent af vores samlede varmebehov. Det vil dog ændre sig radikalt de kommende år, mener DTU-forskeren. Han peger på en analyse fra solvarmeforeningen, der estimerer, at solenergi vil dække 15 procent af danskernes varmebehov i 2030 og hele 40 procent i 2050.
“Jeg har arbejdet med solvarme i 40 år og set prisudviklingen. Teknologien bliver hele tiden billigere, systemerne enklere, og erfaringerne større. Vi har slet ikke set toppen endnu”, siger Simon Furbo til DTU.dk.
- JMA