Danmarkshistoriens største havvindsudbud skudt i gang
Et gigantisk udbud af 6 GW havvind fordelt mellem 6 parker sættes i gang i dag. Parkerne vil samlet set kunne levere strøm til 6 mio. husstande i Danmark og nabolande.
De seks havvindparker skal etableres i Kattegat, Nordsøen og Østersøen og vil kræve gigantiske investeringer på 16 mia. kr. pr. GW - eller samlet set knap 100 mia. r.
“Endelig kan vi trykke på knappen og åbne for Danmarkshistoriens største havvindsudbud. Med møller i hundredvis ruster vi os mod Putins sorte gas, og Danmark er i dag kommet tættere på at blive Europas grønne kraftcenter. Når møllerne snurrer, kan vi dække hele Danmarks strømforbrug med grøn strøm – og vi kan producere brint og grønne brændstoffer til skibe og fly. Det er projekter i den her skala, der kan gøre en stor grøn forskel, for klimaet og for vores sikkerhed. Ikke bare for Danmark, men for hele Europa, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
De seks parker skal mindst levere 6 GW, men som noget nyt er der frihed til at opstille så meget havvind på de udbudte arealer som muligt. Hvis denne mulighed udnyttes, kan det resultere i etableringen af 10 GW havvind eller mere, skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelse.
"Det er stort, det er ambitiøst, og det skal lykkes. Hvis de udbudte havområder ender med at blive fuldt udbyggede, vil de producere mere grøn strøm, end der skal til for at dække Danmarks nuværende elforbrug. Produktionen og opførelsen af vindmølleparkerne vil skabe rigeligt af arbejdspladser i branchen og for underleverandører Og alle de ambitioner, vi har om at blive en stor producent af grønne brændstoffer, afhænger af disse udbud,” siger Kristian Jensen, administrerende direktør i Green Power Denmark.
Virksomhederne skal nu byde på parkerne med en pris på, hvad de vil betale over 30 år til staten om året. Vinderen vinder retten til at etablere havvind på arealet. Derudover kommer staten til at have et medejerskab på 20 procent af de 6 kommende havvindmølleparker.
”Vi kan nu give markedet grønt lys til at byde ind og tage del i Danmarks næste store vindeventyr. Det næste kapitel skal nu skrives og udføres af markedet, for det er dem, der skal sparke bolden i mål,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.
-emte
Fakta
- Der udbydes 6 GW med mulighed for overplantning. Det betyder, at der er frihed til at etablere mere end minimumskapaciteten på 6 GW, potentielt 10 GW havvind eller mere.
- Danmarks havvindmølleparker har i dag en kapacitet på 2,7 GW.
- Det estimeres, at en havvindmøllepark på 1 GW medfører anlægsinvesteringer på ca. 16 mia. DKK.
- Der indføres en række adgangskrav, der skal sikre øget bæredygtighed og social ansvarlighed i projekterne.
- De 6 GW havvind udbydes uden støtte og med en årlig koncessionsbetaling som betalingsmodel. Det indebærer, at tilbudsgiverne deltager i udbuddene ved at tilbyde en fast årlig koncessionsbetaling til staten over 30 år for retten til at benytte havarealet.
- Koncessionsbetalingen kombineres med et statsligt medejerskab på 20%, som indebærer, at staten bliver minoritetsejer i hver af de udbudte havvindmølleprojekter.
Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet