Dansk Byggeri frygter håndværker-fyringer
Midt- og vestjyske håndværkere har travlt op til årsskiftet, men Dansk Bryggeri gruer for fyringer i det nye år, hvor BoligJobordringen afskaffes.
Håndværkerne i Midt- og Vestjylland har travlt i denne tid. Alle vil have besøg af håndværkere, inden kalenderåret skifter, og BoligJobordningen bliver afskaffet.
Det snarlige udløb af BoligJobordningen giver dog en skæv fordeling af arbejdsbyrden hos håndværkerne, og selvom det er positivt med travlhed lige nu, har travlheden en bitter eftersmag.
Læs også: Dansk Byggeri: For få højtuddannede i byggeriet
Det er selvfølgelig rigtig dejligt, at branchen har travlt lige nu, for fyldte ordrebøger er jo noget, som alle selvstændige drømmer om. Men travlheden har en bitter eftersmag, fordi vi er bevidste om, at vi knokler nu, men at vi efter årsskiftet vil se en helt anden virkelighed, siger Niels Hansen, formand for Dansk Byggeri i Midt- og Vestjylland, i en pressemeddelelse.
Travlhedens bagside
Ifølge Niels Hansen vil virksomhedernes ordrebøger se helt anderledes ud i det nye år, og håndværkerne vil opleve en tydelig nedgang i mængden af arbejde.
Allerede nu kan se, at vi kommer til at opleve en markant nedgang i mængden af arbejde i det nye år. Mange virksomheder, der oplever en spidsbelastning nu, har simpelthen blanke sider i ordrebøgerne for januar og februar måned, og det har egentlig en ganske simpel forklaring. Boligejerne får slet og ret lettere råd til at istandsætte boligen eller sommerhuset, når de kan trække op til 15.000 kroner fra til håndværkernes arbejdsløn, siger Niels Hansen i en pressemeddelelse.
Læs også: Dansk Byggeri vil have mere samfundsansvar i byggebranchen
Den øgede efterspørgsel på håndværkere, som BoligJob-ordningen giver, skaber beskæftigelse til omkring 1.200 personer i Region Midtjylland, viser beregninger fra Dansk Byggeri. Derfor undrer det ikke Niels Hansen, når hans kollegaer fortæller, at de forventer at måtte fyre i det nye år.
Vi har kunnet mærke den forskel, som ordningen har gjort. I krisetider har folk det med at holde mere på pengene, men med ordningen har de fået et økonomisk incitament til at få lavet nogle ting ved boligen. Det ser vi jo også nu, hvor vi har travlt, fordi folk gerne lige vil nå at få opsat nye vinduer, slebet gulvene eller malet huset, mens de får den økonomiske gulerod med. Men jeg har rigtig mange kollegaer, der forventer, at de desværre skal ud og fyre medarbejdere efter årsskiftet, fortæller Niels Hansen.
-KLZ