02.04.2019  |  EL  |  Varmeanlæg

Dansk Energi støtter grønne varmepumpe-projekter

En række projekter med varmepumper modtager støttebeløb fra Dansk Energis pulje for forskning, udvikling og demonstration, Elforsk.

Mere effektive og miljøvenlige varmepumper kan gøre boliger, bygninger og industrier grønnere.

Derfor er en række varmepumpe-projekter i år blandt de i alt 17 projekter, der nu kan se frem til at modtage et samlet støttebeløb fra energiselskabernes interesseorganisation Dansk Energis pulje for forskning, udvikling og demonstration, Elforsk, på lidt over 18 mio. kr. Projektdeltagerne bidrager selv med finansiering, så samlet vil der blive forsket for knap 32 mio. kr.

Læs også: Lysstyringsprojekt løb med Elforsk-prisen

”Varmepumper er helt afgørende for, at bygninger og industrier kan få nedbragt deres udledninger af klimagasser. Heldigvis er den teknologiske opfindsomhed stor i Danmark, og vi er rigtig glade for at kunne støtte udviklingen af en række lovende projekter”, siger chefkonsulent i Dansk Energi, Richard Schalburg.

Et af varmepumpeprojekterne handler om at udvikle en ny generation af luft-vand-varmepumper, der benytter det naturlige kølemiddel, propan, i stedet for kølemidler, der har en negativ påvirkning på klimaet.

Teknologisk Institut er projektleder – og har et mål om at kunne udvikle en varmepumpe, der kan få energimærket A+++ og leve op til en række skrappe krav i EU’s Ecodesign-direktiv.

Projekter kan skabe mange arbejdspladser
Richard Schalburg fremhæver også to andre af varmepumpe-projekterne, som han mener, kan skabe mange arbejdspladser i Danmark.

Virksomheden Metro Therm fra Helsinge er projektleder for udviklingen af en mere energieffektiv varmepumpe med varmtvandsbeholder, der både kan levere brugsvand og rumvarme. Ambitionen er, at den nye varmepumpe skal kunne spille sammen med lavtemperaturfjernvarme og PVT-paneler, der er kombinerede solcelle/solvarme-anlæg.

Også i forhold til industrien kan der være mere effektive varmepumper på vej. Nordisk Energirådgivning i Snekkersten skal sammen med en række partnere udvikle mere smart styring til industrielle varmepumper. En ’smart kontroller’ skal indsamle data om varierende energipriser og optimere varmepumpernes drift i forhold til priser.

”Varmepumper understøtter elektrificeringen af sektorer, der historisk har haft svært ved at nedbringe deres klimapåvirkning”, siger Richard Schalburg og fortsætter:

”Samtidig kan varmepumper bringes i spil i forhold til at levere fleksibilitet til et elmarked, der i stigende grad bliver domineret af fluktuerende elproduktion fra vindmøller og solceller”, siger han.

Læs også: Dansk Energi bevilger 21,1 mio. til energieffektive løsninger

Elforsk har i år også givet tilskud til projekter med fokus på ventilation, belysning og energistyring.

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere