Dansk Fjernvarme: Forældet opgørelsesmetode skævvrider billedet af prisen på fjernvarme

Forsyningstilsynet baserer sin halvårlige varmeprisstatistik på opgørelsen af, hvad det koster at opvarme et “standardhus” og en “standardlejlighed”.  Men definitionen af standard er 40 år gammel og giver et for højt billede af varmeomkostningen, mener Dansk Fjernvarme.

Foto: Dansk Fjernvarme

Brugen af standard-definitioner af boliger gør det muligt at sammenligne fjernvarmepriser på tværs af selskaber og tid og er dermed med til at skabe transparens og øget forbrugeroplysning.

“Netop derfor er det også uheldigt, at de standardboliger der anvendes i dag er over 40 år gamle og ikke er repræsentative for hverken det samlede forbrug eller energieffektiviteten i en gennemsnitlig fjernvarmeopvarmet bolig. Det giver forbrugerne et skævvredet billede af, hvad opvarmning med fjernvarme egentlig koster,” siger Bettina Vester, der er chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.

Organisationen har på den baggrund foretaget en opdatering af standardboligen på baggrund af datasæt, der dækker over 20 pct. af de opvarmede fjernvarmeboliger.

Det viser, at et ifølge Dansk Fjernvarme retvisende og evidensbaseret bud på et standardhus lyder på 135 kvm. og et varmeforbrug på 13,7 MWh. Det svarer til en energieffektivisering på 27 pct. i forhold til den eksisterende definition på 130 kvm og 18,1 MWh.forbruget i et standardhus på 135 kvm.

For en standardlejlighed er forskellen endnu større, påpeger Dansk Fjernvarme. Mens den eksisterende definition lyder på 75 kvm. og 15 MWh er den opdaterede definition på 80 kvm og 7,7 MWh. Det svarer til en energieffektivisering på mere end 50 pct. 

Dansk Fjernvarme peger på, at den gamle definition tilgodeser investeringsomkostningerne til en varmepumpe, fordi det bliver smurt ud over et for stort varmeforbrug. Dermed bliver den beregnede årsomkostning pr. MWh presset nedad.

Det har også en konsekvens for den nye prisloftregulering, der baserer sig på, hvad det vil koste at opvarme et standardhus med en individuel varmepumpe - og dermed også bliver lavere, end ved en beregning med det opdaterede grundlag.

“Når fjernvarmeselskaberne i den nye prisloftregulering skal konkurrere med individuelle varmepumper, må det være en forudsætning, at man ikke giver varmepumpen en hjemmebanefordel ved at basere reguleringen på et forbrug, der slet ikke afspejler varmeforbruget hos en typisk fjernvarmekunde. Det er derfor nødvendigt at få opdateret standardhuset, så det bliver repræsentativt og tidssvarende,” siger Bettina Vester.

-emte

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Installator.dk

Ændring åbner mulighed for Apple-varme i Viborg

21.02.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VØLUND UDVIDER SALGSSTYRKEN

20.02.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Ung ildsjæl giver nyt liv til gammel beholder

17.02.2025Installator.dk

Nu åbnes der igen for tilskud til varmepumper og energirenovering

17.02.2025Installator.dk

74 pct. af gasfyrene udfases til fordel for fjernvarme

12.02.2025Installator.dk

Gaspriser når højeste niveau i to år

11.02.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Hvilken varmtvandsbeholder skal du vælge?

06.02.2025Installator.dk

Færre ansøgninger: Fjernvarmeudrulningen på vej ned i gear

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding