Dansk-indisk projekt vil designe morgendagens intelligente elnet
Et nyt projektsamarbejde mellem DTU og førende universiteter i Indien vil udstyre elnettet med evnen til at fornemme og kompensere for tab af elektricitet og svingende input fra grønne energikilder.
Alt peger på, at elnettet i en nær fremtid skal rumme markant større mængder energi fra grønne energikilder end i dag.
Læs også: Nordeuropas største elmålerudskiftning nærmer sig sin afslutning
Ifølge DTU.dk er det dog ikke problemfrit at basere et elsystem på energikilder som vind og sol, da de producerer strøm, som vinden blæser, og solen skinner. En ustabil tilførsel af elektricitet til elnettet kan i værste fald mørklægge gader og stræder.
Det vil et nyt dansk-indisk projekt dog foregribe ved at designe morgendagens intelligente elnet, der er udstyret med evnen til at fornemme og kompensere for tab af elektricitet og svingende input fra grønne energikilder.
”Det skal ske ved at udstyre elnettet med evnen til at fornemme og automatisk afværge strømsvigt, hvis elnettet er på vej ud af balance. Målet er at træne intelligente enheder til hurtigt at forudse ændringer i nettet samt reducere tab af elektricitet på vej til forbrugeren”, siger projektleder og lektor hos DTU Elektro Spyros Chatzivasileiadis til DTU.dk.
Sådanne enheder kunne være solcelleomformere, som normalt har til opgave at omforme den jævnstrøm, solceller producerer, til vekselstrøm, der kan benyttes i boliger, supermarkeder osv.
”Data fra intelligente, lokale sensorer vil gøre det muligt for os at udlede nettets tilstand i så godt som realtid. Og så kan vi bruge sensorernes data til at træne f.eks. solcelleomformerne til at vide, hvis der er forstyrrelser i elnettet, og sætte nødprocedurer i gang, inden der sker strømsvigt”, siger Spyros Chatzivasileiadis.
Høje omkostninger ved tabt elektricitet
I dag er det ifølge DTU.dk normalt, at 6 -15 procent af elektriciteten går tabt på vejen fra kraftværket til forbrugeren rundt omkring i verden.
”Det koster samfundet over en mia. kroner i tabt elektricitet per år bare i det danske elsystem. Og omkostningerne er langt højere for større systemer som Indiens”, siger Spyros Chatzivasileiadis til DTU.dk.
Hvis projektet lykkes med at udvikle metoder til at gøre elnettet intelligent og mindske tab af el i elnettet, vil det spare millioner af kroner for de danske forbrugere, forudser projektlederen.
Løsningen vil desuden kunne benyttes af andre lande til omlægning af deres energisystemer, da projektets partnere vil udvikle avancerede metoder, der gælder for en række forskellige elnet. Disse vil efterfølgende blive testet i laboratoriefaciliteter og afprøvet på reelle elnet i Indien.
Læs også: Intelligente installationer flytter elforbruget
Projektet er et 3-årigt samarbejde mellem DTU og førende universiteter i Indien ledet af IIT Roorkee, herunder IIT Delhi, IISc Bangalore og NIT Trichy. Projektpartnere omfatter også ABB og TATA Power.
- JMA