Dansk-indisk projekt vil designe morgendagens intelligente elnet

Et nyt projektsamarbejde mellem DTU og førende universiteter i Indien vil udstyre elnettet med evnen til at fornemme og kompensere for tab af elektricitet og svingende input fra grønne energikilder.

DTU har sammen med flere universiteter i Indien startet et projekt, der skal designe fremtidens intelligente elnet. Foto: DTU..

Ifølge DTU.dk er det dog ikke problemfrit at basere et elsystem på energikilder som vind og sol, da de producerer strøm, som vinden blæser, og solen skinner. En ustabil tilførsel af elektricitet til elnettet kan i værste fald mørklægge gader og stræder.

Det vil et nyt dansk-indisk projekt dog foregribe ved at designe morgendagens intelligente elnet, der er udstyret med evnen til at fornemme og kompensere for tab af elektricitet og svingende input fra grønne energikilder.

”Det skal ske ved at udstyre elnettet med evnen til at fornemme og automatisk afværge strømsvigt, hvis elnettet er på vej ud af balance. Målet er at træne intelligente enheder til hurtigt at forudse ændringer i nettet samt reducere tab af elektricitet på vej til forbrugeren”, siger projektleder og lektor hos DTU Elektro Spyros Chatzivasileiadis til DTU.dk.

Sådanne enheder kunne være solcelleomformere, som normalt har til opgave at omforme den jævnstrøm, solceller producerer, til vekselstrøm, der kan benyttes i boliger, supermarkeder osv.

”Data fra intelligente, lokale sensorer vil gøre det muligt for os at udlede nettets tilstand i så godt som realtid. Og så kan vi bruge sensorernes data til at træne f.eks. solcelleomformerne til at vide, hvis der er forstyrrelser i elnettet, og sætte nødprocedurer i gang, inden der sker strømsvigt”, siger Spyros Chatzivasileiadis.

Høje omkostninger ved tabt elektricitet
I dag er det ifølge DTU.dk normalt, at 6 -15 procent af elektriciteten går tabt på vejen fra kraftværket til forbrugeren rundt omkring i verden.

”Det koster samfundet over en mia. kroner i tabt elektricitet per år bare i det danske elsystem. Og omkostningerne er langt højere for større systemer som Indiens”, siger Spyros Chatzivasileiadis til DTU.dk.

Hvis projektet lykkes med at udvikle metoder til at gøre elnettet intelligent og mindske tab af el i elnettet, vil det spare millioner af kroner for de danske forbrugere, forudser projektlederen.

Løsningen vil desuden kunne benyttes af andre lande til omlægning af deres energisystemer, da projektets partnere vil udvikle avancerede metoder, der gælder for en række forskellige elnet. Disse vil efterfølgende blive testet i laboratoriefaciliteter og afprøvet på reelle elnet i Indien.

Læs også: Intelligente installationer flytter elforbruget

Projektet er et 3-årigt samarbejde mellem DTU og førende universiteter i Indien ledet af IIT Roorkee, herunder IIT Delhi, IISc Bangalore og NIT Trichy. Projektpartnere omfatter også ABB og TATA Power.

- JMA

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

02.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Mobile datacentre er fremtiden – Schneider Electric opskalerer produktionen

31.03.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Harmony NFC kontrolrelæer og timere er nu fuldt kompatible med iOS

05.03.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton lancerer nyt kompakt og alsidig signaltårn til industrielle og kommercielle applikationer

03.02.20252ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

31.01.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton lancerer nye kompakte PSG- og PSL-komponenter til industriel brug

27.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric EcoFit Center i Sundsvall

16.01.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny Vibrations- og accelerations sensor til AHLBORN dataloggerserie

23.12.20242ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup