Dansk solenergi-virksomhed blå-stemplet – leverandør til Mærsk´ ikoniske hovedsæde

Solen skal skinne på konventionelle solpaneler for at levere strøm. Og på solvarmepaneler for at levere varmt vand. Men den danske virksomhed Racell har udviklet en helt ny type panel, der kombinerer solceller og solvarme, men som noget unikt også kan trække varme ud af luften om natten.

A.P. Møller – Maersk´ hovedsæde på Esplanaden er nu dækket med 5.000 kvm sol- og varmepaneler fra Racell.. Foto: Racell

”Vi har investeret sindssygt mange penge for at nå hertil. Men nu har vi udviklet et unikt produkt, som vi med branchekendte investorer i ryggen er klar til klar til at slå på tromme for ikke alene i Danmark, men også i Tyskland og Sydeuropa,” sige Yakov Safir, der er CEO og stifter af virksomheden Racell i Albertslund.

At han har noget at have optimismen og troen på produkt i, er placeret på toppen af Maersk-hovedsædet på Esplanaden i København. Her leverer de første af 5.000 kvm solenergipaneler fra Racell nu både strøm, varme og varmt vand til selskabet, der har sat et ambitiøst klimamål om at være netto-nul-udledende i 2040 med markante delmål allerede i 2030.

”Vi startede med at montere vores paneler på den bygning, der er tættest på vandet. Her er der ingen, der kan se taget. Men da det så flot ud, fik vi lov at gå i gang med det næste tag. Det blev superflot - og det er godt, for det kan ses fra bestyrelseslokalet,” siger Yakov Safir med et smil.

Racell startede med at producere solcellepaneler allerede i 80´erne og etablerede de første nettilsluttede anlæg i 90´erne.

”I starten lavede vi det hele selv. Også selve siliciumcellerne, men det giver slet ikke mening mere, så nu køber vi dem hos en norsk og en taiwanesisk leverandør, som vi har et tæt samarbejde med. Men de øvrige materialer til det komplette solcellepanel køber vi ind – og producerer i Danmark,” siger direktøren.

Det nye produkt, som Racell kalder iTM PVTE – Triple Energy Modules, fordi det fusionerer panelets forside med solceller til elproduktion med en termisk absorber på bagsiden til produktion af rumvarme og varmt vand. iTM panelet, der tillige trække energi ud af luften som en varmepumpe, har været en meget stor og dyr udviklingsopgave for virksomheden, der har omkring 10 mand i udviklingsafdelingen.

Tæt samarbejde med Metro Therm

”Det har været en lang og til tider hård rejse at udvikle den termiske del af panelerne, hvor vvs-arbejdet er meget omfattende. Men nu har vi et unikt og patenteret produkt,” fortæller Yakov Safir.

”Vi har fået hjælp til udviklingsarbejdet fra Energistyrelsens EUDP-program. Det førte til et samarbejde med Aarhus Universitet, DTU og SDU og til danske virksomheder som Topsøe, Danfoss, Grundfos og Mærsk.”

Også arkitekter har deltaget i udviklingsarbejdet, fordi panelerne ikke alene skal være effektive, men også se godt ud og kunne integreres i forskellige tagløsninger. Derfor kan panelerne leveres i forskellige former og farver efter kundens ønske.

Metro Therm har udviklet en særlig effektiv væske-til-vand varmepumpe, METRO Delta, der benytter det miljøvenlige propan som drivmiddel og er en del af den samlede løsning.

Panelet genererer energi om natten på grund af den indbyggede metalkøleplade – absorberen – der kan udnytte energi fra luft, regn og is , som fanges via tynde kanaler til kølevand i metalpladen. 

Panelerne kan med fordel kobles til særlig væske-til-vand varmepumpe, som Metro Therm har udviklet, idet det også leverer varme ved minus 15℃.

”Det er egentlig meget enkelt. Man udnytter simpelthen solcellernes store areal på taget til de indbyggede tynde absorbermetalplader. Energien i væsken kan udnyttes af en effektiv varmepumpe ligesom fra jordvarmeanlæg eller geotermi. 

Men det betyder, at hvor almindelige solcellepaneler kan producere omkring 200 Watt per kvm. så kan vores iTM/PVTE paneler trække 600-800 Watt ud per kvm. fordi vi også benytter varmedelen,” siger Yakov Safir.

Løsningen er f.eks. oplagt ved udskiftning af et udtjent gas- eller oliefyr i områder, der ikke er udlagt eller har fjernvarmeforsyning.

Selvforsynende med el og varme

Her kan solenergipanelerne være et alternativ til en jord-til-vand eller luft-til-vand varmepumpe og samtidig forsyne bygningen med strøm.

”Det betyder, at husene bliver selvforsynende med både el og varme, hvis de vælger at sætte vores arkitektoniske PVTE-paneler på taget – eller skifter en eksisterende tagdækning ud med paneler. Det kan være PVTE-paneler på den ene tagflade og konventionelle PV-paneler på den anden. De er fuldstændig ens at se på og kan give ekstra elproduktion til f.eks. en elbil,” siger Yakov Safir.

For at forsyne et almindeligt parcelhus skal der opsættes 30-40 kvm. PVTE-paneler. 

”Tilbagebetalingstiden afhænger selvfølgelig af det samlede energiforbrug og prisen på el, olie og gas, men det ligger typisk på omkring 6-10 år,” siger Yakov Safir.

Ud over at levere el og varme kan panelerne også – som en yderligere feature – levere køling ved at udnytte indstrålingen af kulde fra himmelen om natten.

”Den kulde er ret markant. Hvis der er en klar himmel, kan temperaturen komme ned på minus 10 grader en sommernat. Så det samme panel kan altså bruges til rigtig mange ting,” siger direktøren.

Selvom huse i områder med fjernvarme ikke er oplagte kundeemner for Racell, kan selve fjenvarmeværket være det.

”I de tilfælde, hvor fjernvarmeværket har brug for ekstra kapacitet, kan vores paneler være en løsning. Vi har været i dialog med fjernvarmeforsyningen i et par kommuner derom. Og det er et spændende aspekt, hvis vi også kan gå den vej,” siger Yakov Safir.

Foreløbig kan direktøren glæde sig over, at Maersk har valgt Racell´s paneler til at levere grøn strøm og varme i hovedsædet på Esplanaden.

Billede: Yakov Safir ceo Racell.jpg

Billedtekst: 

Foto: Racell

Yakov Safir er CEO og stifter af Racell, der har udviklet unikke energipaneler, der både kan levere strøm og som noget særligt – varme døgnet rundt.. Foto: Racell

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding