Danskerne sparer på vandet som aldrig før

Hver dansker er nu nede på gennemsnitligt at bruge 101 liter vand i døgnet. Det er en halvering af vandforbruget på 20 år. Det viser vandsektorens nøgletal, der er samlet af DANVA i ”Vand i tal 2020”.

”Vi husker at lukke for vandhanen, når vi børster tænder og er i bad. Desuden er husholdningsmaskinerne blevet meget mere ressourcebesparende", siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen. Foto: Danva..

I Danmark er vi gode til at passe på vores ressourcer og agere bæredygtigt. Det viser resultaterne i vandsektorens nøgletal, som netop er udgivet af vandsektorens brancheorganisation, DANVA.

”Vi husker at lukke for vandhanen, når vi børster tænder og er i bad. Desuden er husholdningsmaskinerne blevet meget mere ressourcebesparende. For et par år siden troede vi ikke, vi kunne komme længere ned i forbruget, men det viser sig så alligevel at kunne lade sig gøre”, siger direktør i DANVA, Carl-Emil Larsen, til en pressemeddelelse.

Mindre CO2 udledning

Vandbranchens bidrag til klimamålene for 2030 vil være øgede energibesparelser, ny teknologi og øget energiproduktion. Den primære drivhusgasudledning fra spildevandssektoren stammer fra lattergas i rensningsprocessen. Lattergas er cirka 310 gange mere potent end CO2.

”Vandbranchen har i flere år arbejdet hen imod en energi- og klimaneutral vandsektor, og med regeringens udspil før sommerferien til en klimaplan for en grøn affaldssektor, sættes der yderligere fokus på, hvornår branchen vil og skal nå målet”, siger Carl-Emil Larsen.

Han fortæller, at status for DANVAs medlemmer viser, at de er nået lidt mere end halvvejs for at blive energineutral set samlet for drikkevandsselskaberne og spildevandsselskabernes transportnet og renseanlæg.

Og så vil det være renseanlæggene, der skal løfte den største del, da de har de bedste muligheder for at producere energi, tilføjer han. De danske renseanlæg producerer cirka 90 procent af den klimavenlige energimænge, som de indkøber.

”Vi er i branchen i gang med at kigge på klimaneutraliteten, men vi skal have opgørelsesmetoden på plads, inden vi kan begynde at komme med et bud på, hvor langt der er til målet”, siger Carl-Emil Larsen.

DANVAs benchmarking viser, at vandselskaberne agerer efter styresignalerne fra Christiansborg. Derfor vil det ifølge Larsen være en logisk følge at lempe bureaukratiet i vandsektoren, der bruger store ressourcer på unødvendig dokumentation. Hvis taksterne er rimelige, målene opfyldes, så vandkunderne er tilfredse, så bør politikerne arbejde for et mindre nidkært og ressourcebelastende, regulerende bureaukrati, som jo alt andet lige betyder højere udgifter og højere vandpriser.

-CH

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VARMEPUMPER TIL ALT OG ALLE

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

04.02.2025Wicotec Kirkebjerg A/S

Sponseret

Vækst, udvikling og grøn omstilling i fokus i stærkt regnskab fra Wicotec Kirkebjerg A/S

04.02.2025Geovent

Sponseret

International kræftdag: Sammen mod sundhedsfarlige arbejdsmiljøer!

04.02.2025Installator.dk

Tænketank: Kun 20 pct. sandsynlighed for at nå klimamål

04.02.2025Installator.dk

Green Power Denmark åbner for nomineringer

03.02.2025Installator.dk

Lemvigh-Müller styrker indsatsen med ny kommerciel profil

31.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Asbestfjernelse: Strammere regler kan tredoble prisen – hvad betyder det for håndværkerne?

31.01.2025Installator.dk

InstallatørGruppen erhverver sønderjyske Jürgensen VVS

31.01.2025Installator.dk

Mads Nipper er fortid i Ørsted

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik.

Dato

06.02.2025

Tid

08:00

Sted

Herning

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus