Den bæredygtige bygning kræver masser af datahåndtering
En af de store udfordringer for elinstallatører og ansvarlige for bygningsdrift er at blive dygtigere til at indsamle, aflæse, analysere og anvende data fra bygningsdriften til at optimere energiforbruget. Derfor fokuserer EL:CON på at uddanne sine lærlinge i dataforståelse.
Digitaliseringen blæser derudad på alle områder, og det gælder også bygningsdrift, hvor forbrug af vand og varme bliver digitaliseret i et højt tempo.
”Vores bygninger bliver mere og mere intelligente og fulde af data. Det er en udfordring for mange at indsamle og aflæse disse data på en smart og brugervenlig måde, der kan danne grundlag for de rigtige valg om at anvende energi på den mest bæredygtige måde – altså en måde som både reducerer belastning af miljø, klima samt forbrugsregning og samtidig skaber godt indeklima for beboere eller medarbejdere”, fortæller Jesper Knudsen, adm. direktør for EL:CON.
Jeg har altid drømt at bidrage til den grønne omstilling, og jeg er derfor begejstret for modulet her hos Aarhus Tech, hvor vi bliver klogere på den grønne omstilling, digitaliseringen og data.
Nicolai Rask Rasmussen, lærling, EL:CON Aalborg.
100 lærlinge kommer til Århus
Det er en af baggrundene for, at den landsdækkende elinstallatørvirksomhed har valgt at gøre ”den grønne omstilling” og tilhørende dataforståelse til omdrejningspunktet for de EL:CON-moduler, virksomheden arrangerer for alle deres lærlinge på tværs af landet.
I alt kommer 100 lærlinge til Aarhus Tech i Aarhus, hvor EL:CON i samarbejde med Aarhus Tech har skræddersyet et program, der skal gøre lærlingene klogere på den grønne omstilling og dataanalyser.
Udfordringen med at indsamle og analysere forbrugsdata er ifølge Jesper Knudsen en generel udfordring på tværs af private boliger og små samt store kontor- og produktionsbygninger.
”Al optimering af energi, uanset om det drejer sig om vand og varme i en privat bolig eller et større produktionsapparat i en fabrik, starter med at se på data. Så det skal vi som en førende elinstallatørvirksomhed selvfølgelig være dygtige til at både at udføre og rådgive vores kunder i”, fortæller Jesper Knudsen.
Det drejer sig både om at:
• Tilvejebringe relevante data.
• Analysere data.
• Drage de rigtige konklusioner af dataanalyser.
• Igangsætte handlinger der optimerer energiforbruget – og eventuelt gør det mere
Vi vil gøre os attraktive
”Dataanalyser og grønne tiltag går heldigvis hånd i hånd med økonomiske besparelser, så der er god økonomi i at tænke i dataanalyser og effektivt energiforbrug. Det eneste, det koster, er en tidsmæssig investering fra bygningsejerens side i at indsamle data”, fortæller Jesper Knudsen og tilføjer:
”Som virksomhed og branche ser vi ind i en fremtid de næste 10 år, hvor mangel på kvalificeret arbejdskraft, der har forstand på den grønne omstilling, bliver en stor udfordring. Det er derfor meget vigtigt for os at gøre os at skabe en attraktiv arbejdsplads for vores lærlinge, så vi kan fastholde dem i mange år frem i tiden. Her spiller både det sociale arbejdsmiljø og grønne samt digitale kompetencer en stor rolle”.
Jobbet skal give mening
Nicolai Rask Rasmussen er lærling hos EL:CON i Aalborg og han er enig med Jesper Knudsen i, at fokus på den grønne omstilling spiller en stor rolle.
”De to væsentligste forhold ved en arbejdsplads for mig er gode kollegaer og muligheden for at gøre en forskel for samfund og miljø. Jeg har altid drømt at bidrage til den grønne omstilling, og jeg er derfor begejstret for modulet her hos Aarhus Tech, hvor vi bliver klogere på den grønne omstilling, digitaliseringen og data”, fortæller han og supplerer:
”Lige nu arbejder jeg i EL:CON Aalborg rigtig meget med opsætning af ladestandere til elbiler hos både private og erhvervskunder, og det er superspændende”.